secundair logo knw 1

De huidige awzi De Groote Lucht in Vlaardingen heeft het einde van de levensduur bereikt I foto: Delfland

Hoogheemraadschap van Delfland heeft de bouw van de zoetwaterfabriek op afvalwaterzuiveringsinstallatie De Groote Lucht in Vlaardingen uitgesteld. Door de recent vastgestelde strenge Nederlandse norm voor bromaat in zoet oppervlaktewater is het niet meer mogelijk om hier de ozontechniek toe te passen, zoals de bedoeling was.

Het besluit tot uitstel is vorige week genomen door het algemeen bestuur van Delfland. Daarmee loopt het plan om extra schoon water te produceren waarschijnlijk aanzienlijke vertraging op. In plaats van in 2024 wordt nu mogelijk in 2028 gestart.

Het idee van het hoogheemraadschap is om een deel van het gezuiverde afvalwater van awzi De Groote Lucht extra schoon te maken in de zoetwaterfabriek. Dit water wordt vervolgens ingezet in de omgeving, onder meer voor het doorspelen van de populaire zwemlocatie Krabbeplas. Het project heet S.C.H.O.O.N, afkorting van ‘schoonmaken effluent en hergebruik van oppervlaktewater op natuurlijke wijze’.

Strengere norm dan in Zwitserland
In de extra zuiveringsstap stond de combinatie van ozonisatie en een zandfilter centraal. De behandeling met ozon is een erg effectieve manier om medicijnresten, gewasbeschermingsmiddelen en andere microverontreinigingen te verwijderen, waarna nog overgebleven zwevende deeltjes uit het water kunnen worden gehaald met behulp van het zandfilter. Het gezamenlijke bouwteam van hoogheemraadschap en marktpartijen maakte op basis hiervan het ontwerp voor de zoetwaterfabriek.

Een bekend aandachtspunt bij de ozonbehandeling is de vorming van bromaat, een stof die kanker kan veroorzaken. Bromaat wordt geproduceerd door reactie van ozon met bromide dat eigenlijk altijd wel in afvalwater aanwezig is. Omdat tijdens de ontwerpfase er nog geen Nederlandse norm voor bromaat in zoet oppervlaktewater bestond, heeft het Hoogheemraadschap van Delfland de norm van Zwitserland – voorloper bij de ozontechniek – als uitgangspunt genomen.

Sinds een paar maanden is er wel een Nederlandse norm en die gooit roet in het eten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bepaalde de risicogrens op 1 microgram bromaat per liter water. Deze norm is veel strenger dan de Zwitserse, aldus Delfland. Het extra schone water uit de zoetwaterfabriek zoals die ontworpen is, kan hieraan niet voldoen. Ook is bromaat aangemerkt als een zeer zorgwekkende stof, waardoor Delfland het onwenselijk vindt om deze stof in te brengen op oppervlaktewater. Daarmee valt de ozonbehandeling af.

Einde levensduur van awzi De Groote Lucht
Voor een alternatieve techniek schieten de ruimte en capaciteit op de huidige awzi De Groote Lucht tekort. Daarbij komt de vraag over de algemene toekomst van de awzi in Vlaardingen, omdat het einde van de levensduur is bereikt. In de zomer neemt Delfland een beslissing over wat hiermee moet gebeuren. De twee opties zijn: grootschalige renovatie of bouw van een nieuwe zuivering op een nabijgelegen andere locatie.

In de toekomstplannen zal de extra zuiveringsstap worden meegenomen. Verder onderzoekt Delfland samen met de projectpartners hoe en wanneer de andere doelen van S.C.H.O.O.N. kunnen worden gerealiseerd.


LEES OOK
H2O Actueel: nieuwbouw De Groote Lucht?
H2O Actueel: bouwteam zoetwaterfrabriek van start
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.