secundair logo knw 1

De provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel hebben, samen met de vijf waterschappen die in deze provincies actief zijn, een website over de kansen van winning van duurzame energie uit oppervlaktewater gepresenteerd.

Op de website energie uit oppervlaktewater is op kansenkaarten en spreadsheets te zien waar waar drijvende zonneparken, de winning van thermische energie uit oppervlaktewater en waterkrachtprojecten kansrijk zijn in de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel en Groningen. Ook zijn een kleine twintig voorbeeldlocaties zichtbaar waarvoor de financiële haalbaarheid is uitgewerkt.

“De provincies en waterschappen wilden laten zien waar de kansen liggen,” zegt Gabi Stoffelen van adviesbureau Rom3D. Zij was als projectleider betrokken bij de totstandkoming van de website. “Gemeenten moeten aan de slag met de regionale energiestrategieën en woningbouwcorporaties zijn natuurlijk ook bezig met een energietransitie. De website is met name voor deze partijen ontwikkeld met als doel om ze bekender te maken met de mogelijkheden om duurzame energie op te wekken uit oppervlaktewater.”

Want het ontbreekt nogal aan bekendheid, denkt Stoffelen. “Terwijl er in de noordelijke provincies echt goede mogelijkheden zijn als het gaat om drijvende zonneparken en thermische energie uit oppervlaktewater. Door voorbeeldlocaties te nemen en daar een businesscase voor door te rekenen, bieden we geïnteresseerden een eerste inzicht in de mogelijkheden en de kosten. Hopelijk vergroten we zo de bekendheid.”

MEER INFORMATIE
Website Energie uit oppervlaktewater
Managementsamenvatting: Energie uit oppervlaktewater, wanneer is het interessant?
Klimaatakkoord geeft waterschappen ruimte om energie te produceren
TEO, TEA en TED, omarm ze

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.