secundair logo knw 1

In het project SIMTWIST wordt het aandeel van het toerisme in de waterschaarste in het Middellandse Zeegebied onderzocht I foto: Pixabay

Onderzoeksfinancier NWO heeft geld toegekend aan acht internationale waterprojecten, waarbij Nederlandse onderzoeksinstellingen zijn betrokken. Deze projecten richten zich op de verbetering van duurzaam management van watervoorraden.

De onderzoeksprojecten vallen onder het Joint Programming Initiative Wateruitdagingen voor een veranderende wereld (Water JPI). Het idee achter dit in 2010 gestarte Europese initiatief is dat de grootte en de geografische verspreiding van waterproblemen vraagt om een gezamenlijke, multidisciplinaire aanpak. In het kader van de vorig jaar gelanceerde oproep Closing the Water Cycle Gap – Sustainable Management of Water Resources zijn achttien transnationale projecten geselecteerd.

Zij worden omschreven als wetenschappelijke excellente projecten waarin een breed scala aan disciplines zijn vertegenwoordigd. De achttien internationale onderzoeksconsortia ontvangen in totaal een bedrag van 15,2 miljoen euro. Bij acht projecten zijn Nederlandse onderzoeksinstellingen betrokken. NWO heeft hieraan een geldbedrag toegekend. Het gaat om een bijdrage van maximaal 250.000 euro in de onderzoekskosten van een project.

NWO heeft de volgende acht projecten (met vermelding van de onderzoeksinstelling die de Nederlandse coördinatie heeft) gehonoreerd:
• EnTruGo (Wageningen University & Research): versterken van het vertrouwen in de overheid door effectieve strategieën voor water governance.
• iAqueduct (Universiteit Twente): het met behulp van een geïntegreerd informatieaquaduct overbruggen van de kloof tussen wereldwijde satellietobservaties van de waterkringloop en lokale informatiebehoeften voor duurzaam waterbeheer.
• IN-WOP (TU Delft): vergelijken van optimalisatiebenaderingen voor watermanagement voor drie case-studies.
• RainSolutions (Wageningen University & Research): met behulp van een model in samenhang inbedden van groene oplossingen in de stad.
• RECOWATDIG (Universiteit Twente): realiseren van een technisch ontwerp van een modulaire en mobiele installatie voor het gefaseerd terugwinnen van landbouwwater door gistingsproducten met een hoog vochtgehalte te drogen.
• SIMTWIST (Wageningen University & Research): analyse van het toerisme als belangrijke watergebruiker in het Middellandse Zeegebied en het ontwikkelen van beleidsopties daarvoor.
• Urbanwat (TU Delft): onderzoeken van nieuwe methoden en richtlijnen voor stedelijk grondwaterbeheer.
• WaterHarmony (Deltares): dichten van de kloof tussen vraag en aanbod in de watercyclus voor het duurzaam beheer van watervoorraden.

Bij vier van deze projecten ligt de algemene coördinatie in Nederlandse handen: EnTruGo, iAqueduct, IN-WOP en SIMTWIST. Een project duurt maximaal drie jaar.

 

MEER INFORMATIE

Toelichting op Water JPI
NWO over acht toekenningen 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.