De nieuwe Omgevingswet treedt 1 januari 2022 in werking. Het Rijk en de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen hebben hierover overeenstemming bereikt. Dat meldt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan beide Kamers, die nog wel moeten instemmen met de nieuwe datum.
De Omgevingswet is uitgesteld als gevolg van de coronacrisis, maar ook vanwege de achterblijvende voortgang in de invoering van de Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), een belangrijke voorwaarde voor de nieuwe werkwijze. Toen nog minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen), legde in april in een brief aan de Tweede Kamer uit dat er voor een goede implementatie van het DSO ‘nog flink wat stappen’ moeten worden gezet.
Door het opschuiven van de invoeringsdatum ontstaat er meer tijd. In een gezamenlijke verklaring bij de Kamerbrief van Ollongren onderschrijven het IPO, de VNG en de Unie van Waterschappen met het Rijk dat de nieuwe datum voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet wenselijk en realistisch is.
De Omgevingswet wordt als belangrijk beleidsinstrument gezien om complexe en urgente maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie en klimaatadaptatie, te kunnen realiseren.
In een interview met H2O dat in juni verschijnt, zegt dijkgraaf en hoogleraar Co Verdaas, een van de grondleggers van de Omgevingswet, dat de nieuwe wet ervoor zorgt dat alle puzzelstukjes van de maatschappelijke opgaven in elkaar vallen. “Het is zaak om conflicterende belangen in één visie samen te brengen en politieke keuzes te maken.”
Als het parlement ermee instemt, wordt de datum van 1 januari 2022 definitief vastgesteld.
MEER INFORMATIE
Minister stelt invoering Omgevingswet tot nader order uit
Lector Paul van Eijk: 'Omgevingswet is megakans voor watersector'