secundair logo knw 1

Stilstand van water in leidingen vergroot de kans op legionellagroei I foto: CDC / Wikmedia Commons

Het onderhoud van leidingwatersystemen staat sinds het uitbreken van de coronacrisis onder druk. Al gaat het intussen wel weer wat beter. In veel gevallen blijkt onderhoud van drinkwaterleidingen nog steeds mogelijk, zeker in gebouwen die nu niet of amper worden gebruikt.

In de eerste week nadat het kabinet op 12 maart strenge coronamaatregelen afkondigde, werd ongeveer 70 procent van de afspraken van de bij de vereniging ENVAQUA aangesloten onderhoudsbedrijven afgezegd. Kevin Kanters, directeur van het in legionella gespecialiseerde adviesbureau Hydroscope en lid van de ENVAQUA-werkgroep Legionella, begrijpt dat wel. “Het is logisch dat bedrijven en organisaties het zekere voor het onzekere namen en tijdelijk geen externe onderhoudspartijen over de vloer wilden hebben, behalve bij een calamiteit.”

Kevin Kanters HydroscopeKevin Kanters

Inmiddels is de situatie aan het verbeteren, zegt Kanters. “Het is duidelijk geworden dat er nog steeds het nodige mogelijk is bij het onderhoud van leidingwatersystemen in gebouwen. Er is nog niet zo veel onderhoudswerk als normaal, maar wij zijn in de werkgroep eigenlijk erg positief over de algemene tendens. Grote overheidsorganisaties als het Rijksvastgoedbedrijf, de politie, COA en Schiphol geven het goede voorbeeld. Zij roepen leveranciers op om op een verantwoorde manier door te gaan met onderhoudswerkzaamheden.”

Voorkomen van drie risico’s
Van diverse kanten is de afgelopen weken gewaarschuwd voor het gevaar van legionella in leidingwatersystemen van gebouwen, die niet of nauwelijks worden gebruikt. Zo deden de drinkwaterbedrijven de dringende oproep om tappunten te blijven uitspoelen en kwam de Inspectie Leefomgeving en Transport met een advies over legionellapreventie. “Ook in deze coronatijd is het natuurlijk van groot belang om de kwaliteit van het drinkwater te waarborgen”, licht Kanters toe. “Je moet drie risico’s in gebouwen voorkomen: verontreiniging uit aangesloten toestellen die mogelijk gevaar kunnen opleveren, afzetting van metalen in het drinkwater en de ongewenste groei van bacteriën waaronder legionella.”

Hoe kan een bedrijf of organisatie hiermee het beste omgaan bij een gebouw dat nu volledig of grotendeels gesloten is? Dit hangt af van de situatie, aldus Kanters. “Er zijn twee mogelijkheden. Je kunt doorgaan met het gebruikelijke beheer en wekelijks leidingen uitspoelen. Het alternatief is om het beheer van het leidingwatersysteem tijdelijk stil te leggen. Dan moet je later een goed plan van aanpak voor de opstart maken, waarin bijvoorbeeld staat hoe leidingen worden gedesinfecteerd.”

Protocol voor veilig doorwerken
Het protocol Samen veilig doorwerken voor de bouw en techniek heeft volgens Kanters voor veel duidelijkheid gezorgd. Dit is eind maart opgesteld door een aantal ministeries, brancheorganisaties en vakbonden. Het protocol bevat een overzicht van maatregelen, waarbij rekening is gehouden met specifieke sectoren en werksituaties. “Daardoor konden we onderhoudswerkzaamheden voor bijvoorbeeld woningbouwverenigingen weer opstarten.”

 'Je moet vooraf afstemmen wat wel en niet kan'

Kanters geeft aan waar onderhoud aan waterleidingen nu wel en niet goed mogelijk is. “In ziekenhuizen en zorginstellingen is onderhoudswerk op dit moment vaak erg lastig en voor onze medewerkers niet zonder risico. Ook zijn er gebouwen waar het werk wel te doen is, maar moelijker te organiseren. En dan is er de categorie van gebouwen waar het onderhoud nu gemakkelijker is, omdat er geen bewoners of gasten zijn. Bij Hydroscope kijken we of hier onderhoudswerkzaamheden naar voren kunnen halen.”

De uitvoering van werkzaamheden is wel inefficiënter geworden, zegt Kanters. “Je moet van te voren afstemmen wat wel en niet kan en welke beschermingsmaatregelen voor medewerkers en gebruikers worden genomen. In het protocol staan daarover duidelijke regels.”

Wisselend beleid van gemeenten
De opstelling van gemeenten is een verhaal apart. ENVAQUA heeft afgelopen week een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gestuurd met het verzoek om meer aandacht te geven aan watersystemen in gemeentelijke gebouwen, zeker als het gaat om prioritaire installaties zoals zwembaden. “Het viel ons als werkgroep op dat gemeenten een nogal wisselend beleid hebben. Een deel stelt onderhoud en inspecties uit, een ander deel niet. Terwijl bij bijvoorbeeld tijdelijk niet gebruikte sportcomplexen juist goed onderhoud mogelijk is. Denk daarover na, is onze oproep.”

Kanters is positief over hoe de laatste weken het legionellaprobleem wordt aangepakt. “Ik vind het knap hoe iedereen de schouders eronder zet en zich flexibel opstelt.” Straks wordt het alle hens aan dek, verwacht Kanters. “Als Nederland de coronamaatregelen afbouwt, zal onze branche overspoeld worden door achterstallige onderhoudsvragen van ziekenhuizen, zorginstellingen en woningbouwverenigingen.”


MEER INFORMATIE
Werkgroep Legionella van ENVAQUA 
Protocol Samen veilig doorwerken
ILT over coronavirus en legionella

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.