Het idee voor een regenwatertoilet heeft de 50-literhuis challenge gewonnen. De challenge was opgezet voor ondernemers met concrete ideeën om drinkwater te besparen in en om het huis.
De wedstrijd was een initiatief van de 50-Literhuis Coalitie. Dit is een samenwerkingsverband van advies -en ingenieursbureau Arcadis, drinkwaterbedrijf Dunea, fieldlab The Green Village en het innovatieprogramma VPdelta voor klimaatadaptatie en waterinnovatie, verbonden aan de TU Delft. “We willen innovaties stimuleren om te komen tot een drinkwaterverbruik van 50 liter per persoon per dag, in plaats van de huidige 120 liter.” ”, vertelt Emilie Buist. Ze is als programmamanager waterinnovatie van VPdelta betrokken bij de challenge.
“We waren al een jaar bezig met de coalitie en het onderwerp, maar met de challenge wilden we de oplossingsrichtingen echt concretiseren”, vervolgt Buist. “Dus als we grijs water willen hergebruiken, hoe kan dat dan precies. Of als we voor sommige toepassingen regenwater willen inzetten in plaats van drinkwater, welke tools kunnen we dan nemen?”
Met die vraag in het achterhoofd nodigde de 50-Literhuis Coalitie ondernemers uit om hun idee te pitchen. “Er waren uiteindelijk acht inzendingen. Sommige ideeën draaiden het beperken van het drinkwatergebruik, andere zoals de uiteindelijke winnaar Pim Wijnakker, om de inzet van regenwater als vervangende waterbron.”
De keuze viel uiteindelijk op het regenwatertoilet. Volgens de jury kan dit systeem potentieel 30% kraanwater besparen, is het goed opschaalbaar en kan het zowel worden toegepast in nieuwe als bestaande bouw. Buist: “De winnaar kan zijn concept nu een jaar lang testen in een echte woning in The Green Village. We zijn heel benieuwd wat deze praktische ervaringen op zullen leveren bij het verder verfijnen van dit idee.”
De winnaar en de ondernemers die op de tweede en derde plek eindigden, worden opgenomen in de portfolio van VP Delta, bedoeld om innovaties en andere stakeholders aan elkaar te koppelen, en ontvangen ook een jaar ondersteuning en advies van experts van de coalitiepartners. “Aan de challenge deden acht individuele ondernemers met acht ideeën mee. Maar al tijdens de finalemiddag zagen we combinaties ontstaan. Want het ene idee sluit het andere idee absoluut niet uit. Sterker nog, alle ideeën zijn nodig als we een waterbewuste maatschappij willen creëren.”
MEER INFORMATIE
Bericht op de website van The Green Valley over de challenge