secundair logo knw 1

Een Nederlands droogtebeeld uit de zomer van 2018

De huidige reeks van erg hete en droge zomers in Europa is de meest extreme in tweeduizend jaar. Die conclusie trekt een internationaal team van wetenschappers op basis van een analyse van jaarringen van bomen die teruggaan tot de tijd van het Romeinse Rijk.

In het verleden is het al meermaals een tijdlang bijzonder heet en droog in Europa geweest, zoals tijdens de Renaissance-droogte in de zestiende eeuw. Maar het cluster van zomers sinds 2015 overtreft dit nog, zegt professor Ulf Büntgen van de Universiteit van Cambridge die het onderzoek leidde. “Onze resultaten laten zien dat wat we nu hebben meegemaakt, buitengewoon is. De reeks hittegolven en droogtes is zonder precedent in de afgelopen tweeduizend jaar”, aldus Büntgen in dagblad The Guardian.

Jaarringen van eiken onderzocht
In het onderzoek zijn jaarringen van 147 levende en dode eiken onder de loep genomen. Er werden meer dan 27 duizend metingen van koolstof- en zuurstofisotopen verricht om vast te stellen hoeveel water beschikbaar was voor deze bomen. De verhouding tussen deze isotopen is een goede indicatie voor het hydroklimaat in een bepaald jaar. Met behulp van deze methode konden de zomerse omstandigheden vanaf 75 voor Christus tot en met 2018 worden gereconstrueerd. De zomers van 2019 en 2020 zijn nog buiten beschouwing gebleven.

De eiken zijn afkomstig uit Beieren en Tsjechië en bieden een representatief beeld van de situatie op een groot deel van het Europese vasteland. Om de jaarringen van vóór de negentiende eeuw te onderzoeken gebruikten de onderzoekers onder andere hout uit kerken, eiken bewaard in rivierafzettingen en grindbedden (Middeleeuwen) en hout voor de bouw van putten (Romeinse tijd).

Klimaatverandering vermoedelijk oorzaak
Klimaatverandering is volgens de onderzoekers de meest waarschijnlijke verklaring voor de recente droogtes in de zomerperiodes. Daarbij wijzen zij op veranderingen in de positie van de straalstroom en de luchtcirculatie boven het continent. Er is ook gekeken naar vulkanische activiteit en zonnecycli, maar die worden als oorzaken uitgesloten. De onderzoekers constateren verder dat Europa sowieso de laatste twee millennia al geleidelijk aan het uitdrogen is.

Droogte in Europa in laatste 2 millennia
Droge en natte periodes in het centrale deel van Europa tussen 75 v.Chr. en 2018
(bron: bericht Universiteit van Cambridge)
 

MEER INFORMATIE
Publicatie in Nature Geoscience (betaald)
Bericht van Universiteit van Cambridge
Artikel over onderzoek in The Guardian

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.