secundair logo knw 1

Foto: Frida Lanshammar / SIWI

Grondwatervoorraden staan op veel plekken in de wereld onder druk omdat grondwaterniveaus dalen. Volgens een Amerikaans onderzoek bevindt 6 tot 20 procent van de grondwaterputten zich niet veel dieper dan de grondwaterspiegel. Daardoor lopen miljoenen putten het risico om droog te vallen.

Grondwaterputten zorgen voor het drinkwater van meer dan de helft van de wereldbevolking en voor ruim veertig procent van het irrigatiewater voor landbouw. De onderzoekers Scott Jasechko en Debra Perrone van de University of California, Santa Barbara hebben op basis van gegevens van 39 miljoen putten in veertig landen gekeken naar de kwetsbaarheid voor dalende grondwaterniveaus. Die blijkt groot te zijn.

Het tweetal constateert dat in veel gebieden het grondwaterpeil aan het dalen is, vooral als gevolg van menselijke activiteiten en klimaatverandering. Als het peil met nog een paar meter daalt, loopt 6 tot 20 procent van de grondwaterputten het risico om op te drogen. Deze putten zijn niet meer dan vijf meter dieper dan de grondwaterspiegel.

“Op sommige plekken bevinden de grondwaterstanden zich dicht bij de bodem van putten”, zegt Perrone. “Als het grondwaterpeil op deze plaatsen blijft dalen, zullen putten droogvallen waardoor mensen geen toegang meer hebben tot water.”

Niet alleen oude putten kwetsbaar
Nieuwe grondwaterputten zijn over het algemeen dieper dan oude putten, maar dit geldt zeker niet altijd. Daardoor kunnen zij net zo kwetsbaar zijn. Er zijn diverse redenen denkbaar om niet dieper te boren. Jasechko noemt de kosten. “Het boren van putten is duur. Zelfs als er diep onder de grond zoet water is, heeft niet elk individu of huishouden het geld om met een nieuwe put toegang tot dit water te krijgen.”

Een reden kan ook zijn dat de kwaliteit van het grondwater op een grotere diepte niet meer goed genoeg is. Vaak is het water zouter aan de onderkant van een watervoerende laag.

Honderd databases benut
De Amerikaanse onderzoekers hebben een artikel over hun studie gepubliceerd in het tijdschrift Science. Zij haalden gegevens uit meer dan honderd unieke databases van over de hele wereld. Ook is gebruikgemaakt van gegevens van de GRACE-satellieten (de afkorting staat voor Gravity Recovery and Climate Experiment) van NASA, die kleine verschillen in het zwaartekrachtveld van de aarde detecteren. Dit leverde informatie op over grondwaterreserves in regio’s waar gegevens van peilbuizen beperkt zijn.

Informatie over China, Iran en Pakistan, drie grote gebruikers van grondwater, ontbreekt nog. Die hopen de onderzoekers in de toekomst toe te voegen. Perrone wijst nog op het belang van een goed beheer van grondwatervoorraden. “Met de gegevens kunnen we in de wereld beter geïnformeerde managementbeslissingen nemen. Die helpen om grondwater duurzaam te gebruiken.”

 

MEER INFORMATIE
Bericht UC Santa Barbara 
Onderzoeksartikel in Science

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.