secundair logo knw 1

Vrijwilligers van Plastic Soup Foundation sorteren plastic afval uit de Amsterdamse grachten. Foto AGV/Cynthia van Elk

Vrijwilligers van de Plastic Soup Foundation zijn begonnen met het onderzoek naar de vangst van de Bubble Barrier in het Westerdok in Amsterdam. Dat zou afgelopen maart al van start gaan, maar het coronavirus gooide roet in het eten.

"Het bellenscherm werkte gewoon en het materiaal is ook verzameld, maar we konden niet sorteren omdat we niet met z’n allen in de loods konden staan", vertelt woordvoerder Arjen ter Braak van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), samen met de gemeente opdrachtgever voor het onderzoek. "We hebben alles bewaard en daar gaan we nu mee aan de slag."

De Bubble Barrier is een luchtbellenscherm dat plastic uit de Amsterdamse grachten afvangt. Zo wordt voorkomen dat dit via het IJ en het Noordzeekanaal naar de Noordzee stroomt.

Medio november vorig jaar werd het scherm in het Westerdok geplaatst. Het is de eerste permanente Bubble Barrier van het Nederlandse bedrijf The Great Bubble Barrier, dat de vinding al wel eerder op andere plekken uitprobeerde.

Schat aan informatie
Uit een buis onderin de gracht worden luchtbellen naar boven geperst, die het plastic in het water naar boven duwen. Vervolgens brengt de stroming het plastic naar de waterkant, waar het wordt afgevangen in opvangbakken. Die worden ongeveer drie keer per week geleegd door drijfvuilvissers van Waternet.

Het komende jaar wordt dit afval door de vrijwilligers van de Plastic Soup Foundation gedroogd, gesorteerd en geanalyseerd. Daarvoor wordt de zogenoemde OSPAR-methodiek gebruikt, een internationaal erkende methode voor het onderzoeken van zwerfafval.

Dat moet volgens de opdrachtgevers een schat aan informatie opleveren. "We komen te weten hoe goed de Bubble Barrier werkt en krijgen een goed beeld van de vele bronnen en vormen van plastic vervuiling en de verschillen per seizoen."

Campagne
Die informatie willen ze gebruiken om plastic afval dat ondanks het drijfvuilvissen in de grachten achterblijft in de toekomst te voorkomen."Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met producenten over alternatieven voor wegwerpverpakkingen en door een snelle invoering van statiegeld op blikjes."

Op World Cleanup Day, komende zaterdag, begint AGV de campagne ‘Vangst van de maand’ om Amsterdammers bewust te maken van de plastic soep in hun grachten. Op de eigen website en via sociale media wordt maandelijks een van de gevonden items uitgelicht.

De proefperiode met de Bubble Barrier in het Westerdok duurt drie jaar. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek worden daarna op meerdere locaties bellenschermen geplaatst.

Vismigratie
Tegelijk met het plasticonderzoek zou dit voorjaar een onderzoek beginnen naar de effecten van het bellenscherm op vismigratie. Dit is wel doorgegaan en inmiddels afgerond, vertelt woordvoerder Ter Braak. Samen met vrijwilligers van stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) is gekeken naar vooral kleine vissen en vislarven. De resultaten worden in oktober bekendgemaakt.

 

MEER INFORMATIE
AGV over de Bubble Barrier
H2O-bericht: Luchtbellenscherm haalt plastic uit Amsterdamse grachten 
H2O-bericht: Plastic afval bij Katwijk straks ook door bellenscherm opgevangen
H2O-bericht: Bellenscherm houdt ook microplastics tegen in effluent rwzi

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.