De door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde zorgt wereldwijd ervoor dat neerslagpatronen wisselvalliger worden. Deze trend is het sterkst te zien in Europa, Australië en het oosten van Noord-Amerika.
Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers die zijn verbonden aan Chinese en Britse universiteiten en instituten. Zij hebben de toename van de variabiliteit van de neerslag die is voorspeld in klimaatmodellen, nu aangetoond aan de hand van gegevens uit de vorige eeuw in mondiale registraties. Over de studie is een publicatie verschenen in het tijdschrift Science.
Trend prominent aanwezig in Europa
Wereldwijd zijn de neerslagpatronen veranderlijker geworden door het warmer en vochtiger worden van de atmosfeer. De dagelijkse variabiliteit van neerslag nam wereldwijd met 1,2 procent per 10 jaar toe in de twintigste eeuw. Na 1950 is een versnelling van deze trend te zien. Het kan langer aanhoudend droog zijn, maar ook komt extreme regenval vaker voor.
De variaties in neerslag zijn toegenomen op meer dan 75 procent van het landoppervlak van de aarde, als gevolg van wat de geaccumuleerde antropogene opwarming wordt genoemd. Het verschijnsel is vooral prominent aanwezig in Europa, Australië en oostelijk Noord-Amerika.
Meer waterdamp door warmere atmosfeer
De belangrijkste oorzaak is de thermodynamica die verband houdt met een atmosfeer die vochtiger is. De aarde is nu ongeveer 1,5 graad Celsius warmer ten opzichte van het pre-industriële tijdperk en dat heeft geleid tot zo’n 10 procent meer waterdamp. Een gevolg is dat stormen aanzienlijk regenachtiger zijn.
Andere factoren die meespelen, zijn de sterkte van de wind en het ontstaan van grote regendruppels. Zij zorgen voor meer regenval over korte perioden. Er is wel nader onderzoek nodig naar de invloed van klimaatverandering op deze factoren.
De toegenomen variabiliteit van de neerslag zorgen volgens de onderzoekers voor nieuwe uitdagingen bij voorspellingen over het weer en het klimaat. Hetzelfde geldt voor de weerbaarheid en het aanpassingsvermogen van samenlevingen en ecosystemen.
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen