secundair logo knw 1

Wereldwijd komen steeds vaker plotselinge periodes van droogte voor. Deze zogenoemde flitsdroogtes houden verband met grotere evapotranspiratie en neerslagtekorten en kunnen worden toegeschreven aan klimaatverandering. Deze nieuwe trend maakt het bewaken en voorspellen van droogte moeilijker, maar ook lopen ecosystemen en de landbouw grotere kans op schade.

Een en ander staat in een Chinees onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Flitsdroogtes zijn droogtes die zich heel snel ontwikkelen (dagen of weken), aangejaagd door neerslagtekort en verdamping van veel water (evapotranspiratie). Ze duren gewoonlijk 30 tot 45 dagen.

Deze situaties van snelle en intensieve droogtes deden zich de afgelopen 64 jaar in driekwart van de wereld steeds vaker voor, aldus het Chinese onderzoek. En als gevolg van de klimaatverandering zal die trend aanhouden in een almaar warmere toekomst, wat betekent dat aanpassing aan sneller optredende droogtes noodzakelijk is, aldus de onderzoekers.

Zij verwachten dat flitsdroogtes in de toekomst overal op aarde gaan plaatshebben. Europa zou een ‘hotspot’ voor flitsdroogtes kunnen worden, stelt hoofdauteur Xing Juan in een gesprek met het blad NewScienist.

De snelle ontwikkeling van droogteperiodes brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee voor de droogtemonitoring en -voorspelling. Vroegtijdige waarschuwing voor het begin van een plotselinge droogte kan enorm nuttig zijn om de gevolgen ervan te verzachten en het risico van dit nieuwe normaal te beheren, aldus de onderzoekers.

Omdat plotselinge droogtes zich sneller ontwikkelen bij hogere temperaturen, hebben ecosystemen wellicht niet genoeg tijd om zich aan te passen aan het plotselinge optreden van grote watertekorten en hitte-extremen, aldus de onderzoekers. “Wat resulteert in een snelle afname van de productiviteit van ecosystemen.”

Naast aanzienlijke gevolgen voor de vegetatiegroei kunnen flitsdroogtes extreme gebeurtenissen zoals hittegolven of bosbranden veroorzaken.

Voorts loopt de landbouw risico’s, ook in Nederland. “Als zo’n flitsdroogte zich voordoet tegelijk met een situatie waarbij we lage waterafvoeren van rivieren hebben bij lage grondwaterstanden, dan kunnen we in Nederland ook in een situatie zijn waardoor boeren geen middelen meer hebben om de gevolgen van dit soort flitsdroogtes tegen te gaan", zegt universitair hoofddocent droogterisico’s Anne van Loon tegen het NOS Radio 1 Journaal.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'
Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?