Een onderzoeksteam van de Technische Universiteit Delft heeft onomstotelijk aangetoond dat de zeespiegelstijging langs de Nederlandse Noordzeekust aan het versnellen is. In de afgelopen dertig jaar bedroeg de stijging gemiddeld 2,7 millimeter per jaar.
De Delftse wetenschappers hebben sinds eind 2019 de meetgegevens van acht getijdenstations geanalyseerd. Zij konden meetreeksen van honderd jaar onder het vergrootglas leggen, omdat de stations er al lang staan. De gemiddelde zeespiegelstijging blijkt jaarlijks 2,7 millimeter – door onzekerheid in de gegevens kan dit wel 0,4 millimeter meer of minder zijn – sinds het midden van de jaren negentig. Ter vergelijking: dat is 1,0 millimeter (plus of min 0,5 millimeter) per jaar meer dan in de voorgaande periode van zeventig jaar.
Om tot deze resultaten te komen, hebben de onderzoekers een nieuwe methode toegepast waarbij informatie over de wind, luchtdruk en getijden is gebruikt. Daardoor konden zij ruis uit hun metingen filteren. De onderzoekers hebben over de studie een artikel gepubliceerd in Environmental Research Letters.
Breekpunt in 1993
Het is volgens hen de eerste keer dat er een significante versnelling ontdekt is in data van getijdestations langs de Noordzee. Het breekpunt ligt in 1993. Er zijn wel duidelijke verschillen per station. Zo gaat de zeespiegelstijging in de Waddenzee twee keer zo snel.
Onderzoeker Riccardo Riva noemt de nauwkeurige kennis van de snelheid van de zeespiegelstijging ‘onwijs belangrijk’ op de site van TU Delft. “Voor zowel de korte termijn – denk daarbij aan de zandsuppletie langs de Nederlandse kust, het spuiten van extra zand op het strand of op de zeebodem – als de lange termijn, waarbij we ons kustgebied zo moeten aanpassen dat we de zeespiegelstijging het hoofd kunnen bieden.”
Deltacommissaris: zorgwekkend
Deltacommissaris Peter Glas omschrijft de uitkomsten van de studie als ‘zorgwekkend’ in een gisteren uitgezonden reportage van het tv-programma Nieuwsuur (vanaf minuut 23.30). “Een millimeter lijkt zo weinig, maar in een eeuw is dat wel 10 centimeter. Het was zo’n 17 tot 20 centimeter. Daar komt nu gewoon 10 centimeter bij. Dat is echt een aanzienlijke stijging. Het is nog nooit gezien in het verleden dat het zo snel ging.”
De berekeningen worden vanaf nu opgenomen in de prognoses over hoe hoog dijken en duinen in de toekomst moeten zijn en welke aanpassingen bij gemalen en pompen moeten worden doorgevoerd, zegt Glas. “Het betekent dat we ons beter en wellicht ook nog sneller moeten aanpassen aan het veranderende klimaat.”