Het definitieve ontwerp van het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn is na consultatie aangepast en met instemming van de ministerraad naar de Tweede Kamer gestuurd. Het programma bevat een ‘stevig maatregelenpakket met forse impact op de land- en tuinbouw’ maar zal niet voldoende zijn om de doelen voor oppervlaktewaterkwaliteit van de Europese Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water te halen, schrijft demissionair landbouwminister Carola Schouten aan de Kamer.
De Nitraatrichtlijn is bedoeld om de waterkwaliteit in Nederland te verbeteren. De maatregelen in het actieprogramma moeten bijgedragen om de doelen van de Kaderrichtlijn Water te halen, voor wat betreft de emissies van stikstof en fosfor uit de landbouw naar het grond- en oppervlaktewater. De 6 actieprogramma's hebben tot dusverre niet geleid tot voldoende vermindering van de uitstoot van nutriënten. Nog geen enkel waterlichaam in Nederland voldoet aan alle parameters die in de Kaderrichtlijn Water (KRW) worden gehanteerd, schreef demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat eerder deze maand in een brief aan de Tweede Kamer.
Het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn bevat een stevig maatregelenpakket dat forse impact heeft op de landbouw, met name in probleemgebieden en probleemteelten wat betreft nutriëntenuitspoeling, schrijft Schouten. “De doelen voor verbetering van de grondwaterkwaliteit onder landbouwbedrijven worden op termijn behaald in bijna alle gebieden. De opgenomen maatregelen in het 7e actieprogramma zijn op zichzelf nog niet voldoende om zicht te krijgen op de doelen voor oppervlaktewaterkwaliteit van de Nitraatrichtlijn en de KRW.”
Niet vrijblijvend
Een nieuw kabinet zal in samenhang met het stikstof- en klimaatdossier verdere keuzes moeten maken om de doelen voor het oppervlaktewater te halen, aldus Schouten. Die uitspraak is niet vrijblijvend, want als de stikstofaanpak van een volgend kabinet niet voorziet in verdergaande maatregelen voor de oppervlaktewaterkwaliteit, zullen deze maatregelen alsnog aanvullend in het 7e actieprogramma moeten worden opgenomen, schrijft de minister.
Het ontwerp van het 7e actieprogramma, dat geldt van 2022 tot en met 2025, is 6 september naar de Kamer gestuurd. Sindsdien is er een consultatieronde geweest. Die raadpleging, sectorgesprekken, Tweede Kamermoties en analyses van diverse kennis- en adviesinstellingen hebben geleid tot enkele belangrijke aanpassingen van het programma, schrijft de minister. "Daarmee zijn de maatregelen beter toe te passen in de praktijk en zijn de meest negatieve economische effecten deels opgevangen. Het 7e AP legt zo een basis voor verbetering van de waterkwaliteit."
Verplichte rotatie
Eén van de aanpassingen betreft de verplichte rotatie met rustgewassen zodat er minder meststoffen uitspoelen naar het grondwater. Deze maatregel geldt alleen voor zand- en lössgronden, omdat hij daar het meest effect heeft. Andere aanpassing betreft de verplichting om uiterlijk 1 oktober een vanggewas in te zaaien, ook deze geldt alleen voor de zand- en lössgronden.
Om de waterkwaliteit te verbeteren hebben sectorpartijen LTO Nederland, NAJK, NAV, POV, BO Akkerbouw, NZO, Rabobank en Cumela gezamenlijk het initiatief genomen tot een zogeheten ‘maatwerkaanpak’. Daarbij werkt de ondernemer met een op zijn of haar bedrijf aangepast plan aan het bereiken van de waterkwaliteitsdoelen. Afgesproken is om deze maatwerk aanpak gezamenlijk met het Rijk verder uit te werken, aldus de minister.
MEER INFORMATIE
Kamerbrief en stukken actieprogramma Nitraatrichtlijn