secundair logo knw 1

Geul-overstroming in het Limburgse plaatsje Schoonbron in juli 2021 I foto: Romaine via Wikimedia Commons

Versnel de aanpak voor het klimaatbestendig inrichten van Nederland en trek daarvoor structureel geld uit. Deze oproep doet de Unie van Waterschappen aan het nieuwe kabinet. Want anders kan de schade door weersextremen mogelijk oplopen tot 174 miljard euro in 2050, is de waarschuwing.

Niet alleen het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen maar ook klimaatadaptatie moet volgens de Unie van Waterschappen een topprioriteit worden in het nieuwe regeerakkoord. In verband hiermee haalt de Unie een uitspraak van demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat aan. Zij stelde onlangs dat er een bedrag van ruim 2 miljard euro nodig is voor het beheer en onderhoud van de Nederlandse infrastructuur. De Unie pleit voor een vergelijkbare investering in maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

Structureel extra financiering
“Wij noemen geen concreet bedrag maar zeggen wel dat water ook een belangrijk onderdeel van de infrastructuur is”, licht Jane Alblas van de Unie van Waterschappen toe. “De decentrale overheden investeren zeker in klimaatadaptatie, maar om echt te kunnen versnellen is extra geld vanuit het Rijk nodig. Er moeten ingrijpende keuzes worden gemaakt over de inrichting van Nederland en voor de uitvoering daarvan moet structureel meer financiering komen.”

De minister gaf tijdens het Deltacongres op 11 november die boodschap zelf al mee aan het volgende kabinet, zegt Alblas. “Dat signaal bekrachtigen we met onze oproep. Volgende week maandag wordt het een belangrijk onderwerp bij het Wetgevingsoverleg Water in de Tweede Kamer. Wij willen de urgentie delen dat bijvoorbeeld overal extreme buien kunnen vallen, zoals in juli in Limburg.”

Potentieel enorme schade
De Unie van Waterschappen wijst op de enorme schadekosten, als Nederland niet klimaatbestendig wordt ingericht. Volgens de website Klimaatsschadeschatter kan de potentiële schade oplopen tot ongeveer 174 miljard euro in 2050 (zie infographic). De maximale schade door droogte is verreweg het hoogst: 124 miljard euro. Voor wateroverlast is het maximumbedrag 41,5 miljard euro en voor hitte 8,1 miljard euro. Vooral particulieren dreigen de dupe te worden.

Deze inschatting is gebaseerd op de klimaatscenario’s van het KNMI uit 2014. Het instituut is bezig om nieuwe scenario’s op te stellen aan de hand van een recent rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Alblas: “Het eerste signaal is dat de cijfers voor Nederland zeker niet rooskleuriger zullen worden. Dat benadrukt het belang van een versnelde aanpak van de gevolgen van klimaatverandering.”

 

Klimaatschade tot 2050 loep Schade door klimaatverandering van 2018 tot 2050 I Bron: Website Klimaatschadeschatter

 

MEER INFORMATIE
Toelichting Unie van Waterschappen
Website Klimaatschadeschatter
H2O Actueel over Deltacongres H2O Actueel: Klimaatsignaal’21 KNMI
H2O-interview met Rogier van der Sande 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'
Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen