Sinds de herintroductie van de otter in Nederland, in 2002, wordt de omvang en verspreiding van de populatie jaarlijks gemonitord. Na jaren van gestage groei heeft de otterpopulatie, met een geschatte omvang van 450 exemplaren, de status van levensvatbare populatie bereikt.
“In een waterland als Nederland hoort een toppredator als de otter gewoon thuis. Daarom is het heel heuglijk nieuws dat de otter achttien jaar na de herintroductie nu een levensvatbare populatie heeft,” zegt Loek Kuiters van de universiteit van Wageningen. Kuiters is projectleider van de genetische monitoring van de otterstand in Nederland.
De otter verdween eind jaren tachtig van de vorige eeuw uit Nederland door een combinatie van factoren. De afgenomen waterkwaliteit, toegenomen verkeersdrukte en versnippering van het leefgebied deden het dier uiteindelijk de das om. “Dat de otter nu weer in deze aantallen in Nederland aanwezig is, is zeker ook een bewijs dat de waterkwaliteit dusdanig is gestegen dat de otter, en de vis die de otters eten, zich er goed thuis voelen.”
Verkeer
De versnippering van het leefgebied en de verkeersdrukte blijven echter problematisch voor de otter. De diersoort leeft op dit moment vooral in het noorden van Nederland. Historisch gezien kwam de otter echter ook in het zuiden en het westen voor. “Het blijkt moeilijk voor de otter om vanuit zijn leefgebied in de noordelijke provincies naar andere plekken te komen. Dat komt met name door de vele gevaarlijke verkeersknooppunten die overwonnen moeten worden om die gebieden te bereiken.”
Jaarlijks sterft grofweg een derde van de otterpopulatie in het verkeer. “Daarom maken we er de komende jaren onze prioriteit van om daar iets aan te doen. Qua aantallen gaat het dus goed, maar de verspreiding moet verbeteren om er echt van te kunnen spreken dat de soort veilig is in Nederland.”
MEER INFORMATIE
Genetische monitoring van de Nederlandse otterpopulatie; Ontwikkeling van populatieomvang en genetische status 2019/2020 (pdf)