De werknemers van de waterschappen en daarmee gelieerde organisaties krijgen volgend jaar twee keer een loonsverhoging: 25 euro per maand en vervolgens 3 procent op 1 januari en 2 procent op 1 juli. Dit komt voor een gemiddelde werknemer neer op een inkomensverbetering van ruim 5,5 procent. Ook wordt tijdens de eerste dertien weken van het ouderschapsverlof de UWV-uitkering aangevuld tot 100 procent van het salaris.
Over deze en andere arbeidsvoorwaarden hebben de onderhandelaars van de Vereniging werken voor waterschappen (Vwvw) en de vakbonden FNV Overheid en CNV Overheid gisteren (4 december) overeenstemming bereikt. Daarmee is het na de drinkwatersector ook in de sector waterschappen gelukt om een akkoord over een nieuwe cao te bereiken, voordat de huidige overeenkomst afloopt.
De Vwvw en de twee vakbonden leggen het onderhandelingsresultaat met een positief advies voor aan de achterbannen. Als hun leden ermee instemmen, gaat de collectieve arbeidsovereenkomst gelden voor in totaal 14.500 werknemers van 21 waterschappen en 14 verbonden organisaties. De cao heeft een looptijd van een jaar: van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.
Zekerheid over inkomen in 2024
In een gezamenlijke verklaring laat Vwvw-onderhandelaar Erik de Ridder weten dat het voor de werkgevers erg belangrijk was om tempo te maken met een nieuwe cao. “Wij willen graag onze werknemers zo snel mogelijk zekerheid geven over hun inkomen in 2024. Ik ben dan ook ontzettend blij dat we daar als cao-partijen in geslaagd zijn.”
Voor de achterban van de FNV is het van groot belang dat het salaris in ieder geval meestijgt met de inflatie, zegt Yoram Bovenkerk van FNV Overheid. “Dat is met deze afspraak gelukt. En daarnaast zijn er ook andere mooie afspraken gemaakt voor alle leeftijdsgroepen, zoals verdubbeling van het persoonlijk budget voor jonge collega’s, extra verlof en een generieke Regeling Vervroegd Uittreden.”
Arno van Voorden (CNV Overheid) noemt de aansluiting bij maatschappelijke ontwikkelingen. “Doorbetaling van het salaris bij het opnemen van ouderschapsverlof is voor met name jonge werknemers van belang. Het vergroten van de diversiteit en inclusie in onze organisaties is ook een belangrijk thema voor ons en voor onze werknemers.” Verder zal er in de sector aandacht worden besteed aan vrouwen in de overgang, aldus Van Voorden.
Twee keer loonsverhoging
Vwvw, FNV en CNV hebben de volgende afspraken gemaakt over de salarisontwikkeling:
- Per 1 januari 2024: de schaalbedragen en salarissen worden verhoogd met 25 euro bruto (op basis van een voltijdsdienstverband). Daarbovenop worden zij dan verhoogd met 3 procent.
- Per 1 juli 2024: de schaalbedragen en salarissen gaan nogmaals omhoog, met 2 procent.
Waterschapsmedewerkers krijgen er zo komend jaar gemiddeld ruim 5,5 procent meer loon bij. Het uurloon in de laagste trede in de laagste schaal wordt hoger dan 15 euro. De cao-partijen gaan voor 2025 met elkaar in gesprek over een mogelijke verdere verhoging van het minimumloon.
Afspraken over andere arbeidsvoorwaarden
Er zijn meer afspraken gemaakt:
- Werknemers krijgen een extra verlofdag. Bij een voltijdsdienstverband heeft een werknemer momenteel recht op 144 uur vakantie per jaar. Daaraan wordt 7,2 uur toegevoegd.
- De regeling voor het wettelijke ouderschapsverlof wordt verruimd. Tijdens de eerste dertien weken vult de werkgever de uitkering van UWV aan tot 100 procent van het salaris.
- Het persoonlijk basisbudget voor medewerkers tot 35 jaar wordt verdubbeld naar minimaal 12.000 euro. Zij kunnen dit budget gedurende vijf jaar benutten voor opleiding, ontwikkeling en loopbaan.
- In het kader van diversiteit en inclusie krijgen werknemers de mogelijkheid om maximaal twee feestdagen (die volgens de cao vrije dagen zijn) in te ruilen. Dat kan voor andere feestdagen die zij willen vieren.
- Werknemers die 41 jaar hebben gewerkt voor een bij het ABP aangesloten werkgever, waarvan de laatste 10 jaar in de sector waterschappen, hebben recht op een Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Voorwaarde is dat iemand maximaal twee jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd zit.
- Ook zijn er nieuwe afspraken gemaakt over reiskostenvergoedingen, overwerk, wachtdienst, roosterdienst en compensatie van werk met bijzondere eisen.
Er komt aandacht voor vrouwen in de overgang; in het algemeen valt voor 60 procent de combinatie van werk en menopauze zwaar. De cao-partijen vinden het belangrijk dat vrouwen die klachten ervaren, kunnen rekenen op begrip en welwillendheid bij aanpassingen in het werk of de werktijden. Afgesproken is om hiervoor binnen de sector beleid te ontwikkelen. Dat gebeurt met ondersteuning van het A&O fonds Waterschappen.
Update (21-12-2023)
De leden van de Vwwv en de vakbonden hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat, zodat de cao voor 2024 een feit is. Zie dit bericht.