De overstromingen afgelopen zomer in Limburg zijn voor de waterbeheerders aanleiding om in de Week van Ons Water, die zaterdag begint, aandacht te vragen voor dit thema. Daarnaast wordt opgeroepen om medicijnresten in te leveren en juist nu in de tuin aan de slag te gaan.
Van 16 tot en met 31 oktober organiseren de waterbeheerders van Nederland weer excursies en andere activiteiten om mensen bewust te maken van "het bijzondere van water". Vanwege de coronapandemie gaat het nog wel om een enigzins aangepaste editie, zegt woordvoerder Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. "Gelukkig is er wel weer meer mogelijk en kunnen bijvoorbeeld musea gewoon bezocht worden. Maar met grote groepen zijn we nog voorzichtig."
Vorig jaar werden zowel de voorjaars- als de najaarseditie afgeblazen, hoewel er in de herfst wel een virtuele toer van Rijkswaterstaat was. Dit voorjaar was er vooral aandacht voor het water in de eigen achtertuin, met onder andere de Nationale Waterdiertjes Telling.
Bevertocht
De komende weken worden mensen aangemoedigd om veel naar buiten te gaan, vertelt Alblas. De Week van Ons Water valt traditiegetrouw samen met de herfstvakantie en richt zich voornamelijk op gezinnen met kinderen. Zij kunnen bijvoorbeeld mee op dijkexcursie in Ouderkerk aan den IJssel en op bevertocht in de Biesbosch.
Ook zijn ze extra welkom in de verschillende watermusea van Nederland. Daar staan zuilen met informatie over overstromingen en tips hoe je je daarop kunt voorbereiden. Op de vernieuwde website overstroomik.nl kan iedereen zien wat een overstroming in de eigen woonplaats betekent.
Plantseizoen
De Week van Ons Water sluit daarnaast aan bij andere acties die een link met water hebben, zoals een landelijke inzamelactie voor medicijnresten en de campagne ‘Het vergeten plantseizoen’. Door ongebruikte medicijnen in te leveren bij de apotheek, wordt voorkomen dat die via het riool in het oppervlaktewater terechtkomen.
Onder de vlag van NL Vergroent, waarin het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en een groot aantal maatschappelijke organisaties samenwerken, wordt het najaar als het ideale plantseizoen gepromoot.
In de afgelopen dertig jaar is de focus voor het planten volgens de initiatiefnemers geheel in het voorjaar komen te liggen en is het najaar als tuinseizoen naar de achtergrond verschoven. Het najaar is echter de beste tijd voor werkzaamheden in de tuin, stellen zij. De planten slaan beter aan omdat de bodem na de zomer nog warm is en er hoeft minder kostbaar drinkwater gegeven te worden.
MEER INFORMATIE
Website Week van Ons Water
Website Medicijnresten uit Water
Website Het Vergeten Plantseizoen
H2O-bericht: voorjaarseditie Week van Ons Water