Aan de Duitse grens, niet ver van Winterswijk, is voor het eerst een beverrat gevangen in een ‘slimme kooi’, een kooi uitgerust met beeldherkenning. ‘Dit kan een groot verschil maken in de strijd tegen de bever- en muskusratten’.
Tot september 2023 loopt er een pilot aan de Nederlandse grens met België en Duitsland waarbij 50 ‘slimme kooien’ zullen worden ingezet om bever- en muskusratten te vangen. In de eind december geplaatste kooi bij Winterswijk is nu de eerste beverrat gevangen. “De kooi herkent beverratten en muskusratten en slaat dan dicht. Bij andere dieren blijft de kooi open”, legt Jelmer Krom van Waterschap Rivierenland uit.
“Op dit moment zijn er 400 mensen in Nederland iedere dag, ook in het weekend, bezig met het controleren van kooien waarin we deze dieren proberen te vangen”, zegt Krom. De vangers krijgen een seintje als een kooi dichtgaat en moeten vervolgens controleren wat voor dier er gevangen is. “Het maakt dus een enorm verschil als we door de inzet van slimme kooien minder van deze controles uit hoeven te voeren. We kunnen, bijvoorbeeld in het weekend, met minder mensen een shift draaien en het werkt motiverend voor de vangers als de succesrate omhoog gaat.”
Na september 2023 zal worden bekeken of de ‘slimme kooien’ de verwachtingen waarmaken, maar volgens Krom zijn de eerste tekenen positief. “Op jaarbasis vangen we tussen de twee- en driehonderd beverratten in een uitgestrekt gebied. Als ik dan kijk hoe kort deze kooi er eigenlijk pas stond, vind ik het een nette score.”
De pilot met de ‘slimme kooien’ is opgezet met Europese financiering. De kooien gebruiken beeldherkenning om diersoorten te herkennen en vervolgens te bepalen of de kooi gesloten of geopend moet worden. “Om dat doel te bereiken is het systeem gevoed met ontelbare plaatjes van dieren. De kooi heeft bijvoorbeeld proefgedraaid in een ottercentrum. De inzet van deze kooi heeft dus veel voorwerk gevraagd, daarom is het zo leuk dat er nu al een eerste succes is geboekt.”