Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Garmerwolde wil Waterschap Noorderzijlvest een proef beginnen om medicijnresten beter uit afvalwater te verwijderen. Dat voorkomt dat die via het Eemskanaal in de Waddenzee belanden, reden waarom het Waddenfonds meebetaalt.
De proef, die drie jaar gaat duren, kost in totaal 3,5 miljoen euro. Deze week werd bekend dat het Waddenfonds 1,2 miljoen euro subsidieert, vorige week besloot het Nationaal Programma Groningen (aardbevingsgelden) al 1,8 miljoen euro bij te dragen.
De resterende 0,5 miljoen komt van de vier deelnemende partijen, vertelt Herman Beerda, dagelijks bestuurder van Waterschap Noorderzijlvest. Dat zijn North Water (Evides en Waterbedrijf Groningen), Centre of Expertise Water Technology (CEW), watertechnologiebedrijf WLN en het waterschap zelf. Die laatste moet daarover formeel nog een besluit nemen.
Industriewater
North Water heeft dit voorjaar een nieuwe waterfabriek geopend op het terrein van de rwzi in Garmerwolde. Die produceert industriewater voor bedrijven in de Eemshaven en Delfzijl, waaronder het datacenter van Google. Dat water komt uit het Eemskanaal.
"Het is natuurlijk doodzonde om daar oppervlaktewater voor te gebruiken", zegt Beerda. "Tegelijk moeten wij een extra stap zetten om ons effluent te lozen zonder medicijnresten. En dat kan dan mogelijk ook als grondstof voor industriewater gebruikt worden."
In de proef wordt onderzocht hoe het rioolwater zo duurzaam mogelijk van medicijnresten gezuiverd kan worden. Beerda: "We zullen in elk geval gebruikmaken van de kennis die er is. Misschien wordt het wel een combinatie van de nu gangbare methoden."
Waddengebied
Ook moet duidelijk worden wat er verder nodig is wil de industrie uit de voeten kunnen met dit water. "North Water haalt nu zo’n 10 miljoen kuub per jaar uit het Eemskanaal", vertelt Beerda. "Dat moet straks verdubbeld worden uit ons effluent."
Uit onderzoek blijkt dat dagelijks 7 kilo medicijnresten worden geloosd via de rwzi Garmerwolde. Die belanden eerst in het Eemskanaal en vervolgens in de Waddenzee. Als de proef in Garmerwolde slaagt, wordt de toegepaste zuiveringstechniek naar verwachting ook elders in het Waddengebied ingezet.
MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Waddenfonds