In het Nederlandse kustgebied staat de beschikbaarheid van zoet water onder druk. NWO heeft een beurs toegekend van 1,5 miljoen euro aan een consortium van kennisinstelllingen en bedrijven, onder de naam AGRICOAST, dat de beschikbaarheid van zoet water wil vergroten en de vraag er naar wil verminderen.
“De verzilting in het kustgebied is echt een probleem voor land- en tuinbouwers,” zegt Paul Struik. Hij is hoogleraar gewasfysiologie aan de WUR en betrokken bij het project. “En de problematiek wordt door de klimaatverandering steeds groter.” Behalve de WUR zijn onder andere ook onderzoeksbureau Acacia Water, verschillende agrarische bedrijven, drie waterschappen en de TU Delft dat de aanvoering heeft, bij AGRICOAST betrokken. Het project heeft een looptijd van zes jaar.
Met de beurs van NWO zullen vijf promovendi worden aangetrokken, die zich gaan richten op het vergroten van de beschikbaarheid van zoet water en tegelijkertijd het verminderen van de vraag ernaar door de landbouw. Het opdoen van kennis over gecombineerde zout- en droogtestress voor gewassen en aandacht voor duurzaam waterbeheer zijn ook onderdeel van het project.
LEES OOK: Zoete toekomst van boeren op Texel: ondergrondse regenwateropslag
In verschillende Field Labs zal worden onderzocht hoe infiltrerend regenwater beter kan worden vastgehouden. Ook worden mogelijkheden onderzocht om te komen tot meer wateropslag in de diepere ondergrond. De Field Labs bekijken ook de ondergrondse irrigatie van gewassen, het slimmer doorspoelen van polders en een combinatie van zout- en droogtestress bij gewassen.
“Ook dat laatste is belangrijk voor het waterbeheer,” zegt Struik. “Het zorgt er namelijk voor dat irrigatie alleen wordt toegepast wanneer dat nodig is. Stel dat je water spaart in periodes van overvloed om later aardappelen te irrigeren, wat is dan het optimale moment en de optimale manier om dat te doen? Dat leidt tot een heel dynamisch, en duurzaam waterbeheer.”