Het vismigratieproject Ruim Baan voor Vissen krijgt een vervolg. Er wordt geïnvesteerd in de aanleg van paai- en opgroeigebieden voor trekvissen in het kustgebied en er wordt nog een aantal knelpunten bij gemalen en sluizen opgelost. Vissen kunnen daarmee ook in grotere poldergebieden terecht.
Dat meldt het project. Bestuurders van de participanten, de noordelijke waterschappen Wetterskip Fryslân, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s en hogeschool Van Hall Larenstein, kwamen in Noord-Holland bij de VisKringloop Wieringermeer bijeen, om de voortzetting van het project te onderstrepen. Dat kan dankzij een bijdrage van het Waddenfonds van bijna 12,8 miljoen euro.
Het project, dat in 2010 begon, levert een waardevolle bijdrage aan het herstel van de populaties trekvissen in de Waddenzee. Eind 2025 moet een groot deel van de resterende knelpunten in de vismigratie zijn opgelost, zo is de ambitie. Daarmee moet het ecologisch evenwicht voor vissen tussen de Waddenzee en het achterland worden hersteld.
Een monitoringsprogramma volgt jaarlijks de effectiviteit van de vismigratievoorzieningen, zoet-zoutovergangen en brakwatergebieden. Die opgedane kennis wordt gedeeld met binnen- en buitenland, zo is de bedoeling. In het Living Lab worden de kennis en krachten gebundeld.
Door Ruim Baan voor Vissen is de vismigratie van en naar de Waddenzee al aanzienlijk verbeterd is, aldus het project. “Zo zijn onder andere bij Delfzijl maatregelen uitgevoerd waardoor trekvissen makkelijker naar de boezemkanalen van Duurswold zwemmen, is er bij Zwarte Haan in Friesland een vispassage in de Waddenzeedijk aangelegd en kreeg Noord-Holland de VisKringloop. Allemaal verbeteringen voor de vistrek vanuit de Waddenzee richting de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland.”