secundair logo knw 1

Het Waterschap Noorderzijlvest trekt 857.000 euro uit om de nieuwe rioolwaterzuivering in Gaarkeuken te verduurzamen. Het algemeen bestuur heeft ermee ingestemd om een bandindikker te plaatsen en een drukriool aan te leggen. Daarnaast heeft het akkoord gegeven aan een aanvullend krediet van ruim 3 miljoen euro voor extra indexatiekosten.

De bouw van de rwzi is al in volle gang. Naast de nieuwe zuivering realiseert het waterschap een afvalwatertransportsysteem, bestaande uit circa 20 kilometer aan persleidingen en rioolgemalen (nieuwbouw en renovatie). De totale kosten van het project rwzi Westerkwartier bedragen inclusief het extra krediet nu 66,9 miljoen euro.

Het werk is gegund aan respectievelijk ADS Groep Water (rwzi) en Strukton (persleidingen en gemalen). 2025 wordt de nieuwe rwzi opgeleverd. Ze is de samenvoeging van de bestaande en verouderde zuiveringslocaties van Marum, Zuidhorn en Gaarkeuken. De locaties in Marum en Zuidhorn worden gesloopt.

De nieuwe zuivering wordt gerealiseerd met 'de best beschikbare technieken', maar als onderdeel van de aanbestedingsprocedure vroeg het waterschap de markt ook om met ‘duurzaamheidsvoorstellen’ te komen. ADS Groep Water werkte er 5 uit, waarvan er nu 2 groen licht hebben gekregen van het algemeen bestuur: een bandindikker en de aanleg van drukriool.

De bandindikker zorgt voor een lager slibvolume van het secundair slib, en dus ook voor lagere transportkosten. Daarnaast kan het ontwerp van de zuivering door de inzet van de bandindikker worden ‘geoptimaliseerd’ waardoor er minder slib vrijkomt. Dat heeft een positief effect op de exploitatie van de rwzi, dat door het waterschap wordt berekend op jaarlijks 175.000 euro. Minder slib betekent ook minder slibtransporten, goed voor de CO2-footprint van de rwzi en voor de omwonenden omdat minder vrachtwagens minder overlast betekent.

De aanleg van het drukriool komt er op verzoek van omwonenden. Zij willen afgekoppeld worden van hun IBA’s (Individuele Behandeling van Afvalwater) en aangesloten op de rioolwaterzuivering Gaarkeuken. Om aan die wens tegemoet te komen moeten ze worden aangesloten middels een persleiding en rioolgemaal. Die toepassing vergroot het draagvlak voor de nieuwe rwzi, schrijft het waterschap, dat de kosten voor de aanleg voor het drukriool voor zijn rekening neemt, hoewel dit in feite een kerntaak is van de gemeente Westerkwartier. Zij stemt wel in met versnelde afschrijving van de IBA’s en neemt het beheer en onderhoud van drie rioolgemalen voor haar rekening.

Van de vijf duurzaamheidsvoorstellen haalden celluloseterugwinning, intelligente processturing en een digital beheersysteem (digital twin) de eindstreep niet. Het proces van celluloseterugwinning ziet het bestuur niet zitten omdat het de risico’s in de operationele sfeer vergroot. Intelligente processturing zou het informatiebeveiligingsniveau van de rioolwaterzuiveringen van het waterschap naar beneden halen en voor implementatie van digital twin is het waterschap nog niet klaar. “Het systeem kan ook achteraf nog worden aangeschaft”, staat in het voorstel voor aanvullend krediet dat vorige week goedkeuring heeft gekregen van het algemeen bestuur.

 

LEES OOK
H2O Actueel: Noorderzijlvest begint met aanleg persleidingen in Westerkwartier

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.