secundair logo knw 1

De Raad van State heeft bepaald dat de dijkversterking van de Markermeerdijken kan doorgaan. De afdeling bestuursrechtspraak stelt dat het projectplan van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier terecht is goedgekeurd door de provincie. De bezwaren tegen aantasting van de landschappelijke en cultuurhistorisch waardevolle dijken en schade aan natuur rondom de dijken, zijn alle ongegrond, aldus de bestuursrechter.  

De uitspraak behelst officieel het ’Projectplan Waterwet Markermeerdijken’, dat voorziet in de versterking van 33 kilometer dijk tussen Hoorn en Durgerdam. Tegen het projectplan werd bezwaar gemaakt door onder meer Stichting Zuyderzeedijk en omwonenden. Ze ageren tegen de aantasting van het historisch karakter van de dijk, een provinciaal monument. Maar ook is er vrees voor schade aan natuurgebieden rondom de dijken en aan woningen door werkzaamheden, aangezien ze evenals de dijk op een slappe ondergrond staan. 

De uitspraak in de bodemprocedure is meerdere keren uitgesteld, maar vanochtend is het verdict dan toch gepubliceerd. In het vonnis stelt de afdeling bestuursrechtspraak vast dat de voorgenomen versterking van de in 2006 afgekeurde dijken is gebaseerd op de nieuwe veiligheidsnorm van 2017. Daarmee vervalt het bezwaar dat de dijken op basis van verouderde toetsingscriteria worden versterkt en dat de noodzaak tot versterking niet vaststaat.

Natuur en stikstof
De maatregelen die volgens het projectplan worden genomen om schade aan de natuur te voorkomen, vindt de bestuursrechter aanvaardbaar. Daarbij is ook gekeken naar de schade aan natuurgebieden door de stikstof die vrijkomt en neerdaalt tijdens de versterkingswerkaamheden van de dijken. De rechter gaat mee in het oordeel van de provincie dat ‘significant negatieve effecten op de natuurgebieden zijn uitgesloten’ door stikstofneerslag. 

De rechter benadrukt daarbij dat niet iedere toename van stikstofneerslag op natuurgebieden een onoverkomelijk probleem hoeft te zijn. “Het gaat erom dat uit de passende beoordeling de zekerheid is verkregen dat het project de betrokken natuurgebieden niet aantast.”

Maatschappelijk belang
Het bezwaar dat de cultuurhistorische waarden van de Markermeerdijken worden aangetast, is voor de bestuursrechter ook geen grond om goedkeuring te onthouden aan de dijkversterking. Aanpassing van monumentale dijken kan alleen als er sprake is van ‘aantoonbaar maatschappelijk belang’ en waterveiligheid is zo’n belang, aldus de afdeling bestuursrechtspraak. 

 

MEER INFORMATIE:
Spanning over versterking Markermeerdijken loopt op

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie