secundair logo knw 1

De vaargeulen van een aantal havens waaronder die van Muiden moeten worden uitgediept I foto: David Mark via Pixabay

Vier provincies en zestien gemeenten willen dat het Rijk de kosten betaalt van maatregelen voor het bevaarbaar, veilig en schoon houden van de wateren aan de zuidkant van het IJsselmeer en de meren daaromheen. Hiervoor is ruim 120 miljoen euro nodig.

De provincies Flevoland, Gelderland, Noord-Holland en Utrecht en de gemeenten die verenigd zijn in het samenwerkingsverband Gastvrije Randmeren, zeggen dat zij de investeringen zelf niet kunnen opbrengen. Daarom is de hulp van het Rijk noodzakelijk. Dat laten de overheden weten in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee is naar eigen zeggen een bestuurlijke lobby gestart.

Volgens de overheden zijn er vooral in verband met waterrecreatie drie grote problemen in de wateren in het zuidelijk deel van het IJsselmeergebied waarbij oplossingen niet langer kunnen wachten: de veiligheid van schippers en opvarenden is in het geding, de groei van waterplanten wordt onbeheersbaar en de waterkwaliteit verslechtert. Dat vraagt om maatregelen die bij elkaar meer dan 120 miljoen euro kosten.

Verdiepen van vaargeulen
Een bedrag van 66,7 miljoen euro zou op het budget van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) moeten worden gereserveerd voor het verbreden en verdiepen van vaargeulen. Het gaat om de aanleg van verdiepte vaargeulen van en naar de havens van Edam, Volendam en Muiden en bij het reddingsstation Zeevang en de KNRM Zeewolde en het realiseren van een bevaarbare snelvaarbaan bij Almere.

Zonder deze maatregelen kan de veiligheid van schippers en opvarenden niet langer worden gegarandeerd, aldus de briefschrijvers.

Tegengaan van groei van waterplanten
In het IJsselmeergebied en de meren is sprake van onbeheersbare groei van waterplanten. Door goed water- en natuurbeleid in het afgelopen decennium doen de planten het steeds beter, maar de keerzijde is dat het vaargebied voor waterrecreanten wordt beperkt. Ook hebben zwemmers, watersporters en omwonenden aan de kust last van stank door plantenresten.

Daarom moeten waterplanten worden gemaaid. De provincies en gemeenten vragen om een jaarlijkse bijdrage van een miljoen euro van het ministerie van IenW, bedoeld voor de bekostiging van beheerwerkzaamheden voor het maaien.

Aanpak van Gooi- en Eemmeer
Het slib dat wordt uitgebaggerd bij het verdiepen van de vaargeulen, kan worden gebruikt om het Gooi- en Eemmeer aan te pakken. Hier dreigt de waterkwaliteit te verslechteren als gevolg van toenemende algengroei. Om het tij te keren, is grootschalig ingrijpen in de waterinfrastructuur nodig. Dit houdt in dat er meer ondieptes worden gemaakt voor een robuuster watersysteem.

Volgens de provincies en gemeenten moeten de uitvoeringswerkzaamheden uiterlijk in 2030 van start gaan. De kosten hiervan ramen zij op 50 tot 75 miljoen euro. Daarvoor zouden bedragen moeten worden opgenomen in de begrotingen van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

 

MEER INFORMATIE
Bericht op site Gastvrije Randmeren 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.