Rijkswaterstaat laat in de uiterwaarden van de grote rivieren alle bomen in de buurt van fiets- en wandelpaden controleren op veiligheid voor mensen. Als er risico is op het afbreken van takken of het omvallen van bomen, volgt kap.
Deze eis is opgenomen in de nieuwe contracten met aannemers voor onderhoud en beheer van de uiterwaarden. Langs de Waal, Merwede, Nederrijn, Maas en IJssel worden boomveiligheidscontroles uitgevoerd in ooibossen tot dertig meter van wegen, gebouwen, fiets- en wandelpaden. Als er risico is voor het afbreken van takken of het omvallen van bomen, volgt kap.
Zorgplicht
Deze nieuwe aanpak past volgens omgevingsmanager Monique Naus van Rijkswaterstaat bij de afspraken over zogeheten verrassingsvrij beheer in de onderhoudscontracten’. "Wij merken dat het drukker wordt in onze uiterwaarden. De gebieden worden steeds meer multifunctioneel gebruikt. Daarom willen we veiligheid garanderen voor iedereen. Dat hoort bij de zorgplicht die we als overheid hebben", zegt Naus.
In de Rosandepolder bij Arnhem zijn onlangs uit voorzorg bomen gekapt. Ook in de Millingerwaard langs de Waal staat een aantal bomen op de nominatie voor kap, op een rivieroever waar mensen komen. Het publiek wordt met bordjes op de bomen geïnformeerd. Ook worden uit voorzorg zieke bomen verwijderd uit bosranden van ooibos, om te voorkomen dat de bomen bij hoogwater in de rivier gaan drijven.
Risicobeheersing
Rijkswaterstaat erkent dat het kappen in ooibos haaks staat op vrije natuurlijke dynamiek van riviernatuur. Maar veiligheid voor mensen en risicobeheersing tellen zwaarder, aldus de omgevingsmanager.
De uiterwaarden van de grote rivieren hebben een totaaloppervlakte van 128.000 voetbalvelden, langs 1.200 kilometer oever. Ooibossen zijn vrij schaars in de uiterwaarden. Rijkswaterstaat stelt dat grote hoeveelheden bomen belemmerend zijn voor de vrije doorstroming bij hoog water.