In de strijd tegen plastic zwerfafval in water gaat Rijkswaterstaat het nieuwe systeem Catchy van Allseas uittesten. Hierbij wordt met twee drijvende armen afval verzameld. De proef wordt uitgevoerd in Vijfsluizerhaven in Schiedam.
Het pilotproject start eind deze maand en duurt een jaar. Catchy vangt zowel drijvend zwerfafval als afval onder water op. Het afval bevindt zich in de Nieuwe Maas en drijft door getijdewerking en harde zuidwestenwind naar de Schiedamse Vijfsluizerhaven en een daarachter gelegen beschermd natuurgebied. Door het plastic in de haven op te vangen wil Rijkswaterstaat voorkomen dat dit in het natuurgebied en de Noordzee belandt.
Drie elementen
Het opvangsysteem werkt volledig op wind en stroming. Catchy bestaat uit drie elementen: twee drijvende armen, een drijvend frame en een opvangbank. De vangarmen zijn tweehonderd en tien meter lang. Aan de onderkant zijn doeken aangebracht, zodat niet alleen afval aan het wateroppervlak maar ook afval onder water - vooral plastic - wordt opgevangen.
Daarna komt het afval terecht in een opvangbak, die verbonden is met het drijvende frame. Dit frame zit vast aan palen en kan hierdoor in verticale richting met eb en vloed meebewegen. De bak wordt met behulp van een kraanwagen regelmatig geleegd.
Het bedrijf Allseas heeft dit systeem in opdracht van Rijkswaterstaat ontwikkeld. Allseas gaat de soorten en hoeveelheden opgevangen zwerfafval analyseren en aanbevelingen doen voor duurzame en kosteneffectieve verwerkingsmogelijkheden. Naar verwachting worden de pilotresultaten in juni 2021 gepresenteerd.
Nog een systeem in Schiedam
De pilot in de Nieuwe Maas wordt door Rijkswaterstaat uitgevoerd in het kader van het beleidsprogramma microplastics van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Catchy is niet het enige opvangsysteem dat in Schiedam wordt getest. De organisatie Clear Rivers plaatst in het najaar een vergelijkbare plasticvanger in de Wilhelminahaven. Rijkswaterstaat draagt hieraan financieel bij.
MEER INFORMATIE
Toelichting op pilot door Rijkswaterstaat
Allseas over de inzet van Catchy
Rijkswaterstaat over aanpak (plastic) zwerfafval
H2O-bericht over CoP Plastic Rijn-Maas Delta