Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft een online meldpunt geopend waarop mensen kunnen aangeven dat ze een rivierkreeft hebben waargenomen. Het hoogheemraadschap hoopt zo informatie te krijgen die het kan gebruiken om verdere verspreiding van de uitheemse diersoort tegen te gaan.
Rijnland heeft het meldpunt opgezet in samenwerking met waarneming.nl. Melders moeten een duidelijke foto van de waargenomen kreeft plaatsen op het meldingsportaal of de app Obsidentify.
In het gebied van Rijnland komen vooral rode Amerikaanse rivierkreeften voor. Ze graven in waterbodems, oevers en dijken en brengen schade toe aan de biodiversiteit.
Vooralsnog is het probleem niet heel groot in Rijnland, aldus het hoogheemraadschap. “Van enkele locaties is bekend dat er veel rivierkreeften voorkomen, maar heeft dit (nog) niet geleid tot een onaanvaardbare schade.” Omdat het risico bestaat dat de overlast in de toekomst toeneemt, monitort Rijnland sinds kort de schade.
Rijnland voert daarnaast samen met de gemeente Leiden een pilot uit naar het effect van natuurvriendelijke inrichting en beheer van oevers op het aantal rivierkreeften. “Sinds 2023 monitoren we ook de hoeveelheden rivierkreeften bij een groot aantal van onze vaste waterkwaliteitsmeetpunten om vast te stellen wat het verband is tussen aantallen rivierkreeften en de waterkwaliteit.”
Wegvangen van kreeften zoals Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard doet in een proefproject, is nog niet aan de orde in het werkgebied van Rijnland. Als de uitkomst van de proef in de Krimpenerwaard positief is, overweegt Rijnland ook over te gaan tot het wegvangen van de rivierkreeften, schrijft het hoogheemraadschap. Bepalend daarbij is of wegvangen van kosteneffectief is, ‘dat wil zeggen dat de kosten voor wegvangen kleiner zijn dan het herstellen van de schade’.