secundair logo knw 1

Aanbieding petitie aan Tweede Kamer

Vochtige doekjes op plastic basis die door het toilet worden gespoeld zorgen jaarlijks voor miljoenen euro’s aan schade in het rioolsysteem. Ook de milieuschade is groot. Onder andere Stichting RIONED en de Unie van Waterschappen overhandigden daarom een petitie aan de Tweede Kamer. Het doel: vochtige doekjes plasticvrij maken.

“Dit is het moment om stappen te zetten”, zegt Eric Oosterom van Stichting RIONED. Dit is een kennisorganisatie op het gebied van stedelijk waterbeheer. “In Europa wordt volgend jaar onderhandeld over aanscherping van de Single Use Plastics-richtlijn, die vanaf 2026 zal gaan gelden. Wij willen doekjes op papierbasis als speerpunt van de Nederlandse inbreng in deze onderhandelingen.”

Eric OosteromEric OosteromHet was lang stil als het gaat om politieke stappen naar het terugdringen van plastic in vochtige doekjes. “Rond 2009 hadden we een actieve minister en is het plastic verbannen uit vochtige toiletdoekjes. Maar er worden veel meer natte doekjes gebruikt in het huishouden. Bijvoorbeeld om schoon te maken, en ook voor babybillendoekjes gelden deze regels nog niet.”

Deze doekjes worden, ondanks waarschuwingen op de etiketten, nog regelmatig door de toiletten gespoeld. “In de riolering hopen de doekjes zich op tot grote proppen. Zij zorgen voor verstoppingen in het rioolsysteem en ook de pompen lopen er regelmatig op vast. En als ze wel door de pompen komen, zorgen de vezelmaterialen voor problemen op de zuiveringen bij sensoren en zeven.”

Maar daarna ontstaat nog een probleem, legt Oosterom uit. “De plastics spoelen met het residu de zuivering weer uit. Dan gaan ze het milieu in. En daar wil je ze om een heleboel redenen niet hebben. Sterker nog, we werken met elkaar toch aan het oplossen van de plastic soep?”

“En dat kan ook gewoon”, vervolgt Oosterom. “Het Verenigd Koninkrijk heeft onlangs het goede voorbeeld gegeven. In een convenant met winkels en producenten is afgesproken dat alleen nog doekjes op papierbasis zijn toegestaan. Dus ook de industrie is niet per se tegen. Er zit alleen een kostenverschil tussen doekjes op basis van papier en doekjes op basis van plastics.”

Concreet wil Oosterom daarom dat de politiek keuzes maakt om dat kostenverschil terug te brengen. “De manier waarop dat gaat gebeuren, is niet aan ons. Onze petitie maakt deel uit van een bredere maatschappelijke beweging om het gebruik van plastics terug te dringen. Uiteindelijk gaat het erom dat we geen plastics gebruiken als dat niet strikt noodzakelijk is. Daar moeten we naar toe. En laten we dan beginnen met die doekjes.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen. 
@Willem VroomEr gaan werkelijk ontzettend veel boeren stoppen. Om van dit soort gezeur af te zijn. De hetze. Ondeugdelijke metingen. Onbegrijpelijke regels, controle`s etc. Het is geen leven hier in Nederland voor ondernemers.  
Evides gaat van 1.17 naar 1.40 eu per m³.... 20% erbij, is dit nog normaal?? Op 2 jaar tijd is er bijna 40% bijgekomen. Lonen stijgen zo hard niet hoor...
De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.