De grondwaterkwaliteit in Nederland wordt gemeten via verschillende meetnetten. Naast een landelijk meetnet beschikt iedere provincie ook over een eigen variant. In de ‘Feitenrapportage grondwaterkwaliteitsmeetnetten’ bepleit het RIVM de meetnetten en monitoringsprogramma’s te herzien.
Het landelijke meetnet, het Landelijk Meetnet Grondwaterkwaliteit (LMG), wordt onder andere gebruikt voor de Europese Nitraat-rapportage. De provinciale meetnetten leveren data voor bijvoorbeeld de Europese rapportage voor de Kaderrichtlijn Water.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht de manier waarop grondwaterkwaliteitsmeetnetten zijn ingericht en analyseerde hoe de metingen worden uitgevoerd.
Volgens het RIVM is de dataset van het Landelijk Meetnet Grondwaterkwaliteit consistent. Binnen dit meetnet wordt regelmatig, over een langere termijn en op vergelijkbare manier gemeten. Dat geldt niet altijd voor de provinciale meetnetten. Daar zijn volgens het Rijksinstituut verbeteringen nodig.
Het RIVM raadt aan de meetnetten/monitoringsprogramma’s te herzien om ook in de toekomst de beschikbaarheid van hoogwaardige grondwaterkwaliteitsgegevens te garanderen. Hiermee, zo schrijft het RIVM in de feitenrapportage, is in 2017 al een start gemaakt.
Het RIVM wil dat bij de verdere verbetering robuuste monitoring en een uniforme manier van dataverzameling centraal staan. Gelet op de provinciale monitoringprogramma’s meent het RIVM dat, hoewel de provincies al stappen in de goede richting hebben gezet, het databeheer nog niet volledig op orde is.
MEER INFORMATIE
Feitenrapportage grondwaterkwaliteitsmeetnetten (pdf)