Het RIVM gaat alle 352 rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland dagelijks monitoren op de aanwezigheid van het coronavirus SARS CoV-2. De screeningcijfers worden opgenomen in het al bestaande coronadashboard. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Het RIVM onderzoekt het rioolwater al langer en trof tot dusverre in monsters van diverse rwzi’s het genetische materiaal (RNA) van het virus aan. In de afgelopen maanden heeft het intituut op 29 locaties onderzoek gedaan. De screening bevestigde dat besmette mensen het virus eerder uitscheiden dan ze symptomen van de ziekte COVID-19 vertonen.
Nu heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid opdracht gegeven het onderzoek op te schalen. "Door alle rioolwaterzuiveringsinstallaties dagelijks te monitoren kunnen we op regionaal en lokaal niveau oplevingen van het virus vroegtijdig opsporen, zelfs voordat mensen klachten krijgen", zegt De Jonge. "De informatie uit het rioolwater is een mooie aanvulling aan het dashboard, omdat we hiermee anoniem, snel en op grote schaal het virus kunnen opsporen."
Het RIVM is gevraagd om zo snel mogelijk en voor 1 september alle rioolwaterzuiveringsinstallaties te monitoren. In de tussentijd worden de tests die het RIVM nu al uitvoert, toegevoegd aan het dasboard. Dat gebeurt per 2 juli. Daarmee zijn eventuele oplevingen in grote lijnen te herkennen, stelt het ministerie. "Zodra alle rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn toegevoegd is dit beeld gedetailleerder."
LEES OOK
H2O-bericht: RIVM test op 29 locaties rioolwater op aanwezigheid coronavirus
H2O-bericht: Coronavirus SARS-CoV-2 zat in december al in afvalwater in Italië
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen