De voorbereidende werkzaamheden voor de dijkversterking in het Zeeuwse Sint-Annaland hadden al moeten beginnen, maar daarbij was buiten de rugstreeppad gerekend. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van deze beschermde diersoort laat Waterschap Scheldestromen nu eerst een onderzoek uitvoeren.
Het dijkversterkingstraject in Sint-Annaland (gemeente Tholen) vindt plaats in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Het gaat om een stuk van 500 meter primaire kering langs de jachthaven, dat is afgekeurd op het faalmechanisme binnenwaartse stabiliteit. In januari zouden de voorbereidingen van start gaan, van april tot augustus zou de dijk vervolgens worden versterkt.
"In december kregen we een seintje dat er mogelijk rugstreeppadden aanwezig zijn in het gebied", vertelt woordvoerder Matthanja Schipper van Scheldestromen. "We hebben in 2022 wel een quickscan gedaan en toen zaten ze er niet. Maar ze kunnen zich natuurlijk verplaatsen."
Winterslaap
Om het zekere voor het onzekere te nemen, heeft het waterschap daarom besloten de werkzaamheden uit te stellen en eerst uitgebreid ecologisch onderzoek te laten doen. Dat kan pas vanaf eind maart, als de amfibieën uit hun winterslaap zijn ontwaakt.
Het onderzoek zal ongeveer drie maanden in beslag nemen. Op basis van de resultaten wil Scheldestromen dan eventuele aanvullende maatregelen nemen en een nieuwe startdatum bepalen. Als voorbeeld van zo’n maatregel noemt Schipper een amfibieënscherm. "Maar dat weten we nu nog niet, dat moet blijken uit het onderzoek", benadrukt ze.
Rechtszaak
Eerder al heeft de rugstreeppad bouwprojecten in de provincie Zeeland stilgelegd, zoals de bouw van een appartementencomplex in Zierikzee en werkzaamheden aan een kruispunt in Sint-Annaland. Die laatste leidden zelfs tot een rechtszaak, die door de gemeente gewonnen werd.
Een paar maanden uitstel van de dijkversterking leidt volgens het waterschap niet tot problemen. "De dijk is nog steeds veilig", verzekert de woordvoerder. "Wij hadden de versterking eerder juist naar voren gehaald op verzoek van de gemeente, omdat die daar bezig is met gebiedsontwikkeling. Dat zou dan mooi op elkaar aansluiten."