Waterschap Scheldestromen houdt haar watersysteem tegen het licht met het project Planvorming Wateropgave. Het waterschap wil alle watersystemen in 2027 op orde te hebben. Om die planning niet in gevaar te brengen, en belanghebbenden toch bij het project te betrekken, kiest Scheldestromen voor een omvangrijk digitaal aanbod.
Het Project Planvorming Wateropgave loopt al enkele jaren en is onder andere gericht op de landelijke en provinciale normen voor peilbeheer en wateroverlast. Zeeland is voor dit project in 15 gebieden verdeeld. Via interactieve kaarten op de website van Scheldestromen licht het waterschap per deelgebied de eerste onderzoeksresultaten van het project Planvorming Wateropgave (PWO) toe. De interactieve kaarten zijn voorzien van een reactieformulier en een instructiefilmpje over het gebruik van de kaarten. De belangrijkste bevindingen van PWO tot nu toe worden ook in een video toegelicht.
Digitale participatie in drie gebieden
“Het project moet door,” zegt Chantal de Putter, woordvoerder van Scheldestromen. Voor elf deelgebieden heeft het waterschap de PWO al afgerond en is een nieuw watergebiedsplan en een nieuw peilbesluit opgesteld. “Voor drie gebieden die nog aan de beurt moesten komen, Othene, Duiveland en Schouwen, hebben we nu gekozen voor een digitaal aanbod aan de belanghebbenden."
De oorspronkelijk geplande informatiebijeenkomsten zijn door Covid-19 niet mogelijk, maar het waterschap wil de inbreng van bijvoorbeeld agrariërs en natuurorganisaties wel mee kunnen nemen in het ontwerp peilbesluit. De Putter: "We hechten veel waarde aan de input en reacties uit de streek. Het streven is om de planvorming voor de deelgebieden Duiveland en Othene eind 2020 gereed te hebben. Schouwen volgt in het voorjaar van 2021 met een maatregelenpakket.“
De Putter hoopt dat er veel reacties binnen komen. “Het is voor ons ook nieuw. We hebben gewerkt aan een toegankelijke presentatie om de belanghebbenden de gelegenheid te geven te reageren. Ik ben erg benieuwd of het zo duidelijk is of dat er nog veel vragen binnenkomen.”
MEER INFORMATIE
De interactieve kaarten op de projectpagina Planvorming Wateropgave