secundair logo knw 1

Jan-Jelle Pieterse neemt zijn publiek mee in het 'zolderspel' om een dijkdoorbraak dichtbij te brengen | Foto Scheldestromen/Rudy Visser

Met een college dijkveiligheid komende dinsdag hoopt Waterschap Scheldestromen de interesse van Zeeuwse jongeren voor een toekomst in het waterbeheer aan te wakkeren. Dat gebeurt in de aanloop naar de herdenking van de Watersnoodramp, die Zeeland op 1 februari 1953 hard trof.

Zes jaar geleden organiseerde Scheldestromen ook al eens een aantal colleges dijkveiligheid. Die waren vooral bedoeld voor volwassenen, vertelt woordvoerder Linda van Dijke. "Daar was toen veel animo voor. Jan-Jelle Pieterse, een van onze collega’s die de colleges gaf, wilde dat graag nog eens doen maar dan speciaal voor jongeren. En juist nu, omdat het dit jaar zeventig jaar geleden is dat de Watersnoodramp plaatsvond."

Die jongeren heeft Scheldestromen hard nodig voor de banen van de toekomst, zegt Van Dijke. Het waterschap houdt zich bezig met klimaatverandering, zeespiegelstijging en energietransitie, onderwerpen die volgens haar ook veel jongeren aanspreken. Maar dat ze dicht bij huis, in Zeeland, een carrière kunnen opbouwen in watermanagement of -techniek, beseffen ze niet altijd.

"Ze gaan elders studeren en komen vaak niet meer terug. Met dit college willen we hen op een idee brengen. En dan hopen we natuurlijk dat er een vonkje overspringt."

Zolderspel
Aan waterschapper Jelle-Jan Pieterse zal het niet liggen. Hij keerde zelf na zijn studie aan de TU Delft terug naar Zeeland en is nu technisch manager bij Scheldestromen.

Dinsdag laat hij de jongeren met filmpjes en simulaties zien hoe de sterk de dijken in Zeeland zijn, wat de zeespiegelstijging betekent en hoe groot de kans is dat een dijk doorbreekt. Met het ‘zolderspel’ kunnen de deelnemers zelf ontdekken wat ze in dat geval willen meenemen naar zolder.

Het college, dat dinsdagmiddag om half vier begint op het waterschapskantoor in Middelburg, is bedoeld voor jongeren van 14 tot 18 jaar. Er is plek voor 150 deelnemers; vanmorgen waren er 120 aanmeldingen binnen.

Onderzoek
Dat de waterschappen in het algemeen niet erg bekend zijn als werkgever, bleek eind december ook uit het Imago-onderzoek van A&O Fonds Waterschappen. Van Dijke herkent de conclusies, maar het jongerencollege staat hier los van, zegt zij. "Dit plan hadden we al eerder."

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie