Morgen ondertekenen waterschap Scheldestromen, de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten de ‘Zeeuwse norm weerbare overheid’. Dit is een set afspraken om de weerbaarheid, integriteit en bewustwording bij de overheden op het vlak van criminele ondermijning te bevorderen.
Ondermijning, de verwevenheid van onderwereld en bovenwereld, ontstaat als criminelen gebruik maken van de diensten van de bovenwereld en daarbij afpersing of omkoping wordt ingezet. Overheden hebben verschillende middelen ter beschikking om ondermijning tegen te gaan, bijvoorbeeld de wet Bibob om aanvragers van vergunningen te kunnen toetsen of de wettelijke mogelijkheden om drugspanden te sluiten.
“Het gaat om onderwerpen waar alle betrokken overheden al langer mee bezig zijn”, legt Frank Stehouwer van de provincie Zeeland uit. “Denk aan het integriteitsbeleid, het belang van handhaving of het belang van het veilig uitvoeren van de publieke taak. Het is nu voor het eerst dat we als Zeeuwse overheden gezamenlijk een norm hebben opgesteld waar we allemaal aan willen voldoen.”
Dat is volgens Stehouwer belangrijk als stimulans voor de overheden om de omgang met ondermijning op hetzelfde niveau te krijgen en zo ook een ‘waterbedeffect’ te vermijden. “Je wilt natuurlijk niet hebben dat een crimineel die bij gemeente A wel wordt gecheckt er in gemeente B doorheen zou kunnen glippen. Ik zeg nu gemeente, maar ook waterschappen en de provincie verlenen vergunningen en hebben te maken met vastgoedtransacties. Daarom is het juist zo belangrijk dat alle overheden deze norm samen hebben opgesteld en gaan ondertekenen.”
Er is een bestuurlijke werkgroep opgezet met de Zeeuwse Commissaris van de Koning, twee burgemeesters en de dijkgraaf van Scheldestromen, die zal monitoren of de overheden de doelstellingen ook daadwerkelijk halen. “Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat het een papieren norm blijft. Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan kan de norm ook worden aangepast of aangescherpt. Het is in die zin echt een groeidocument.”