secundair logo knw 1

Als eerste gemeente in Nederland geeft het Brabantse Son en Breugel inwoners een flinke korting op hun rioolheffing als zij regenwater afkoppelen van het riool. Dat moet bijdragen aan een klimaatneutrale gemeente in 2030.

Het idee is dat inwoners hun steentje bijdragen aan het terugdringen van de gevolgen van hitte, droogte en wateroverlast. Woningeigenaren die regenwater aan de voor-, zij- en achterzijde van hun woning afkoppelen van het riool, ontvangen tien jaar lang een korting van 50 euro op hun belastingaanslag rioolheffing. Het regenwater kan worden opgevangen in een regenton of worden afgevoerd naar de tuin.

Door deze maatregel wordt bij hevige regenval de piekbelasting op het gemengde riool beperkt. Ook wordt schoon hemelwater niet meer onnodig naar de waterzuivering gepompt, maar vindt het via de bodem en afwateringskanaaltjes zelf zijn weg naar de rivier de Dommel.

De korting komt bovenop een eenmalige subsidie van 300 euro die nu al beschikbaar is voor het afkoppelen van de zij- en achterkant. Daar hebben tot nog toe enkele tientallen huiseigenaren gebruik van gemaakt.

''Daar zijn we absoluut niet tevreden mee'', erkent Jean-Paul de la Roy van de gemeente. ''Met dit beloningsmechanisme hopen we meer mensen te bereiken.'' Son en Breugel telt circa 17.000 inwoners. 

Watercoach
De nieuwe maatregel, waarmee de gemeenteraad vorige maand heeft ingestemd, geldt met ingang van 1 januari 2020. Voorwaarde is een gemengd riool.

Met een voorlichtingscampagne wil de gemeente inwoners bewust maken van de noodzaak van klimaatadaptieve maatregelen in het algemeen en de afkoppelingsregeling in het bijzonder. Voor de begeleiding worden een technische ‘watercoach’ en ambassadeurs op wijkniveau ingezet.

Tijdens de VNG-belastingconferentie op 19 en 20 maart in Arnhem geven ambtenaren van het samenwerkingsverband Dienst Dommelvallei tekst en uitleg over deze nieuwe manier van rioolheffing. Ze hopen daarmee ook andere gemeenten te inspireren.

 

MEER INFORMATIE
Nota Klimaatbestendig Son en Breugel 2030

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.