Als eerste gemeente in Nederland geeft het Brabantse Son en Breugel inwoners een flinke korting op hun rioolheffing als zij regenwater afkoppelen van het riool. Dat moet bijdragen aan een klimaatneutrale gemeente in 2030.
Het idee is dat inwoners hun steentje bijdragen aan het terugdringen van de gevolgen van hitte, droogte en wateroverlast. Woningeigenaren die regenwater aan de voor-, zij- en achterzijde van hun woning afkoppelen van het riool, ontvangen tien jaar lang een korting van 50 euro op hun belastingaanslag rioolheffing. Het regenwater kan worden opgevangen in een regenton of worden afgevoerd naar de tuin.
Door deze maatregel wordt bij hevige regenval de piekbelasting op het gemengde riool beperkt. Ook wordt schoon hemelwater niet meer onnodig naar de waterzuivering gepompt, maar vindt het via de bodem en afwateringskanaaltjes zelf zijn weg naar de rivier de Dommel.
De korting komt bovenop een eenmalige subsidie van 300 euro die nu al beschikbaar is voor het afkoppelen van de zij- en achterkant. Daar hebben tot nog toe enkele tientallen huiseigenaren gebruik van gemaakt.
''Daar zijn we absoluut niet tevreden mee'', erkent Jean-Paul de la Roy van de gemeente. ''Met dit beloningsmechanisme hopen we meer mensen te bereiken.'' Son en Breugel telt circa 17.000 inwoners.
Watercoach
De nieuwe maatregel, waarmee de gemeenteraad vorige maand heeft ingestemd, geldt met ingang van 1 januari 2020. Voorwaarde is een gemengd riool.
Met een voorlichtingscampagne wil de gemeente inwoners bewust maken van de noodzaak van klimaatadaptieve maatregelen in het algemeen en de afkoppelingsregeling in het bijzonder. Voor de begeleiding worden een technische ‘watercoach’ en ambassadeurs op wijkniveau ingezet.
Tijdens de VNG-belastingconferentie op 19 en 20 maart in Arnhem geven ambtenaren van het samenwerkingsverband Dienst Dommelvallei tekst en uitleg over deze nieuwe manier van rioolheffing. Ze hopen daarmee ook andere gemeenten te inspireren.
MEER INFORMATIE
Nota Klimaatbestendig Son en Breugel 2030