secundair logo knw 1

Oprichters De Bont en Dijkstra van ReefSystems met het het MOSES-systeem nabij Marineterrein Amsterdam

Om de biodiversiteit in het Noordzeekanaalgebied te stimuleren, heeft startup ReefSystems drie kunstmatige riffen geplaatst. De riffen moeten zorgen voor een nieuw leefgebied voor lokale- en migrerende vissoorten en schaal- en schelpdieren. De komende 2 jaar gaan onderzoekers van de Wageningen Universiteit & Research het effect meten met moderne moleculaire technieken (eDNA).

Het zogeheten MOSES-systeem is opgebouwd uit meerdere modulaire betonnen blokken. Aan de binnenzijde van een blok kan het kleinere waterleven zich verschuilen voor grotere roofdieren, voedsel vinden en een veilige ruimte vinden om zich voort te planten. Het buitenoppervlak fungeert als hard substraat voor koralen, mosselen, oesters en andere schelpdieren. Dankzij deze ‘microhabitats’ kunnen populaties weer gaan groeien. 

Jesse de Bont 180 vk vrij a Jesse de BontVorige week werd, met behulp van een kraan, de ruim 600 kg wegende constructie nabij het Marineterrein (zoet water) in Amsterdam in getakeld. Daarnaast zijn in de Moezelhaven (brak water) en in IJmuiden (zout water) vergelijkbare systemen geplaatst. Een bewuste keuze vertelt Jesse de Bont van ReefSystems. “Het Noordzeekanaal is een directe verbinding tussen de Noordzee en de Nederlandse binnenwateren, waar veel migratie plaatsvindt.” 

Wolhandkrab
Een eerdere proef in het kanaal verliep succesvol. De Bont: “We hebben een tijdje geleden een losse module in het water gelegd, die na 12 dagen al vrijwel volledig was begroeid met algen. Tussen de begroeiing zagen we een hoop waterinsecten, die voedsel zijn voor vissen. Ook troffen we meerdere kokerwormen, een aantal tralie mossels en één kleine wolhandkrab aan.”

De plaatsing is een gevolg van de samenwerking tussen Port of Amsterdam, Rijkswaterstaat en Wageningen Universiteit & Research. Laatstgenoemde gaat het effect van het systeem op het waterleven monitoren met behulp van eDNA. Doordat vissen altijd DNA achterlaten in het water, is het mogelijk om aan de hand van een monster te meten hoeveel vis er aanwezig is in het water. 

30 modules
Vorig jaar zijn er 30 modules geïnstalleerd in het Haringvliet en bij de Brouwersdam. De Bont vervolgt: “Drie weken geleden bleek dat de modules waren vol gegroeid met verschillende wieren en zeepokken. Zo werden er mosdiertjes, krabben en zeesterren visueel waargenomen. Voor de duikers was het zelfs even zoeken. De installatie bij de Brouwersdam was volledig opgenomen door de natuur.”

Met het project in het Noordzeekanaalgebied hoopt De Bont een stap richting grotere kunstmatige rif installaties in het windmolenparken in de Noordzee te zetten. “Helaas zijn er momenteel allerlei wetten en bepalingen, waardoor het installeren van permanente kunstmatige rif-installaties in de Noordzee nog verboden is. Daarom zijn we druk bezig met het ontwikkelen van een nieuw kunstmatig rif dat biologisch afbreekbaar is, zodat het rif niet verwijderd hoeft te worden, maar vanzelf verdwijnt.” 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.