Rivieren zijn tijdens de koude maanden steeds minder lang bedekt met een ijslaag. Bij een sterke opwarming van de aarde gaat het in 2100 om een vermindering met zeventien dagen. Dit kan negatieve gevolgen voor ecologie en economie hebben, blijkt uit een Amerikaanse studie.
De onderzoekers keken op basis van vierhonderdduizend satellietbeelden uit ruim dertig jaar naar de situatie bij rivieren die breder dan negentig meter zijn. Zij stellen vast dat in het winterseizoen op 56 procent van alle rivieren in de wereld een laag ijs rust. Het gaat vooral om rivieren in het noordelijk halfrond.
De opwarming van de aarde heeft een duidelijk effect op hoe lang rivieren bevroren zijn. Deze periode is met gemiddeld 2,5 procent afgenomen in de periode 1984-2018. De grootste daling is te zien in Alaska, Oost-Europa en het Tibetaans Hoogland.
Een wereldwijde temperatuurstijging van 1 graad Celsius leidt door de bank genomen tot een vermindering van 6,1 dagen ijs op rivieren. In het onderzoek is de lijn doorgetrokken naar de periode 2080-2100 aan de hand van twee scenario’s van het Intergovernmental Panel on Climate Change voor de ontwikkeling van de uitstoot van broeikasgassen. In het gematigde RCP4.5 scenario zijn rivieren 7,3 dagen minder lang bevroren. In het RCP8.5 scenario wanneer de aarde erg sterk opwarmt, gaat het om een gemiddelde vermindering met 16,7 dagen.
Volgens de onderzoekers uit de VS dreigen hierdoor de ecologische en economische waarde van natuurijs negatief te worden beïnvloed. Zo beperkt een laag ijs de uitstoot van broeikasgassen uit rivieren en dat proces wordt nu aangetast. Ook kunnen afgelegen gemeenschappen bevroren rivieren minder goed als ijswegen gebruiken.
MEER INFORMATIE
Bericht over onderzoek
Artikel in Nature