secundair logo knw 1

Campagnebeeld met Faduma

Tijdens de waterschapsverkiezingen van 15 maart is er ruime keuze voor stemmers, want bij bijna alle waterschappen strijden meer dan tien partijen voor zetels in het algemeen bestuur. Waterschap Limburg spant de kroon met 18 partijen. De 21 waterschappen houden een gezamenlijke campagne om kiesgerechtigden te stimuleren naar de stembus te gaan. Er is nu een stemhulp beschikbaar.

De aftrap van de campagne is op maandag 13 februari, maar belangstellenden kunnen nu al veel informatie vinden op de websites van de waterschappen. De tv-commercial is te bekijken op de site waterschapsverkiezingen.nl. Hier worden ook vijf redenen genoemd om te gaan stemmen: extreem weer komt steeds vaker voor, ook in Nederland is er een watertekort, bijna een derde van Nederland ligt onder de zeespiegel, rioolwater zuiveren wordt steeds duurder en het water in Nederland moet schoner.

Logo campagne waterschapsverkiezingen

De stemhulp voor het eigen waterschap staat op de website mijnstem.nl, evenals de stemhulp voor de Provinciale Statenverkiezingen die tegelijkertijd worden gehouden. Wie bij een aantal stellingen ‘helemaal eens’, ‘helemaal oneens’ of iets ertussenin invult, krijgt een ranglijst te zien van politieke groeperingen die goed en minder goed bij zijn voorkeur passen. Ook is bij elke stelling een toelichting van de partijen opgenomen.

Aanzienlijk meer kandidaten en partijen dan in 2019
Alle waterschappen hebben sinds vrijdag bekendgemaakt welke partijen meedoen aan de verkiezingen op 15 maart en wie de lijstrekkers en kandidaten zijn. Verderop volgt per waterschap een overzicht van de deelnemende partijen. De Unie van Waterschappen komt in een bericht met een aantal algemene constateringen:

• Er doen in totaal 4.667 kandidaten voor 255 partijen mee. Dat is aanzienlijk meer dan bij de Waterschapsverkiezingen in 2019, toen er 3.575 kandidaten voor 196 partijen waren.

• Het percentage vrouwen neemt toe: van 25 procent vier jaar geleden naar 29 procent nu (1.337 vrouwelijke kandidaten). Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft de meeste vrouwelijke lijsttrekkers: 5 van de 11.

• De BBB (BoerBurgerBeweging) had begin januari aangekondigd bij alle waterschappen een gooi te doen naar bestuurszetels en dat is inderdaad gebeurd. De VVD is de enige andere partij waarvoor dit geldt.

• Vier partijen gaan voor bestuurszetels bij 20 waterschappen: 50PLUS, AWP voor water, klimaat en natuur, CDA en Water Natuurlijk. Daarna komen Belang van Nederland (BVNL, bij 18 waterschappen), de Partij van de Arbeid (PvdA, 17 waterschappen) en de Partij voor de Dieren (16 waterschappen).

• Waterschap Limburg springt eruit met 18 deelnemende partijen (in 2019 nog 14). Op de tweede plaats staat het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier met 16 partijen, 7 meer dan in 2019.

• Bij Zuiderzeeland doet het kleinste aantal partijen mee: 8. Bij zowel Aa en Maas als Rijn en IJssel zijn het er 9.

Overzicht van deelnemende partijen per waterschap (in volgorde van lijstpositie)

1) Aa en Maas (9 partijen): Water Natuurlijk, CDA, VVD, PvdA, 50PLUS, AWP, Ouderen Appèl – Hart voor Water, BBB en Partij voor de Dieren.

2) Amstel, Gooi en Vecht (12 partijen): VVD, PvdA, Partij voor de Dieren, Water Natuurlijk, CDA, De Groenen, 50PLUS, ChristenUnie, AWP, BVNL, BBB en De Republikeinse Politieke Partij.

3) Brabantse Delta (12 partijen): VVD, Ons Water, CDA, West-Brabant Waterbreed, Water Natuurlijk, PvdA, Partij voor de Dieren, 50PLUS, BVNL, BBB, Ouderen Appèl – Hart voor Water, en AWP.

4) De Dommel (12 partijen): Water Natuurlijk, VVD, CDA, PvdA, 50PLUS, Werken aan Water, AWP, Partij voor de Dieren, Bedrijfsbelangen, BVNL, BBB en Ouderen Appèl - Hart voor Water.

5) De Stichtse Rijnlanden (14 partijen): Water Natuurlijk, VVD, Partij voor de Dieren, CDA, PvdA, AWP, ChristenUnie, Waterschap@inwonersbelangen, 50PLUS, Ondernemend Water, De Groenen, BVNL, SGP en BBB. De Raad van State oordeelde dat Ondernemend Water mag meedoen.

6) Delfland (12 partijen): VVD, AWP, Water Natuurlijk, PvdA, Partij voor de Dieren, CDA, 50PLUS, ChristenUnie-SGP, JA21, GOUD, BBB en BVNL.

7) Drents Overijsselse Delta (11 partijen): Water Natuurlijk, VVD, Gemeentebelangen Drenthe ~ Overijssel, ChristenUnie, AWP, 50PLUS, SGP, BBB, BVNL en Partij voor de Dieren.

8) Hollandse Delta (15 partijen): Waterschapspartij Hollandse Delta, VVD, PvdA, 50PLUS, CDA, Hollandse Delta Natuurlijk, Water Natuurlijk, SGP, ChristenUnie, AWP, Partij voor de Dieren, BBB, GOUD, BVNL en JA21.

9) Hollands Noorderkwartier (16 partijen): waterplatform Groen, Water & Land, PvdA, VVD, Water Natuurlijk, CDA, 50PLUS, AWP, Boeren Burgers Waterbelang, ChristenUnie, De Groenen – Piraten, De VrijeLijst, Actief voor Water, Nederland met een PLAN (S.V.P.), Partij voor de Dieren, BVNL en BBB.

10) Hunze en Aa’s (11 partijen): Water Natuurlijk, PvdA, VVD, CDA, AWP, 50PLUS, ChristenUnie, Groninger Belang, BBB, Water in Bedrijf en BVNL.

11) Noorderzijlvest (11 partijen): Water Natuurlijk, PvdA, ChristenUnie, CDA, Betaalbaar Water, VVD, 50PLUS, Groninger Belang, Student & Water, BBB en BVNL.

12) Rijn en IJssel (9 partijen): CDA, Water Natuurlijk, PvdA, VVD, Vrienden van de Berkel, 50PLUS, AWP, OndernemendWater en BBB.

13) Rijnland (13 partijen): VVD, PvdA, Water Natuurlijk, CDA, Partij voor de Dieren, 50PLUS, ChristenUnie-SGP, AWP, GOUD, BBB, JA21, Ondernemend Water en BVNL.

14) Rivierenland (13 partijen): CDA, Water Natuurlijk, VVD, PvdA, Partij voor de Dieren, 50PLUS, SGP, ChristenUnie, AWP, JA21, BVNL, Water Lokaal en BBB.

15) Scheldestromen (12 partijen): Partij voor Zeeland, CDA, SGP, PvdA, VVD, Water Natuurlijk, 50PLUS, AWP, ChristenUnie, BBB, Partij voor de Dieren en Blanco lijst 12.

16) Schieland en de Krimpenerwaard (13 partijen): Water Natuurlijk, CDA, VVD, PvdA, 50PLUS, SGP-ChristenUnie, Ons-Platteland, AWP, BBB, Partij voor de Dieren, JA21, GOUD en BVNL.

17) Vallei en Veluwe (13 partijen): VVD, ChristenUnie, CDA, Water Natuurlijk, PvdA, SGP, Lokaal Waterbeheer, AWP, 50PLUS, Ondernemend Water, Partij voor de Dieren, BBB en BVNL.

18) Vechtstromen (10 partijen): Water Natuurlijk, CDA, AWP, VVD, 50PLUS, ChristenUnie, Ouderenpartij, SGP, BBB en BVNL.

19) Waterschap Limburg (18 partijen): Waterbelang Parkstad, Water Natuurlijk, Waterbelang Westelijke Mijnstreek, Waterbelang Midden-Limburg, VVD, Waterbelang Heuvelland, Lokaal Limburg, Waterbelang Venlo, Waterbelang Land van Weert + Leudal, Waterbelang Maastricht, Waterbelang Venray en Maasduinen, Waterbelang Horst-Helden-Beesel, 50PLUS, BVNL, AWP, BBB, Partij voor Water Veiligheid en Partij voor de Dieren.

20) Wetterskip Fryslân (11 partijen): CDA, Water Natuurlijk, PvdA, FNP, VVD, Lagere Lasten Burger, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, BVNL en AWP.

21) Zuiderzeeland: (8 partijen): Water, Wonen en Natuur, ChristenUnie-SGP, VVD, 50PLUS, CDA, AWP, BVNL en BBB. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.