secundair logo knw 1

De jaarlijkse waterconferentie World Water Week in Stockholm vindt dit jaar in afgeslankte vorm en digitaal plaats tussen 24 en 28 augustus. De uitreiking van de Stockholm Junior Water Prize 2020 maakt een integraal deel uit van het digitale programma. Voor het eerst mag ook het publiek stemmen op de kandidaten. Er wordt een People’s Choice Award uitgereikt.

Op 25 augustus zal de winnaar van de junior prize online bekend gemaakt worden door de Zweedse kroonprinses Victoria. De prijs wordt, net zoals in andere jaren, gekozen door een internationale jury op basis van presentaties van de deelnemende scholieren. Omdat alle deelnemers hun inzending door middel van een video moesten presteren, ontstond ook de mogelijkheid het publiek te laten stemmen op hun favoriete inzending.

Minder landen
Door de omstandigheden gedwongen zijn er iets minder landen dan vorig jaar in geslaagd om nationale competities te organiseren en zo een deelnemer af te vaardigen. De organisatie laat weten desondanks erg tevreden te zijn dat scholieren uit 29 landen kans maken op de Junior Water Prize 2020. Nederland wordt vertegenwoordigd door Nikki van Haasteren en Elise Hornstra. Zij onderzochten hoe ze water konden filteren door middel van biomimetica en deden onder andere experimenten met filtratie door sedimentatie en door een watergebied met een hoge biodiversiteit en veel waterplanten.

 

MEER INFORMATIE
De videopresentaties van de inzendingen vindt u hier
24-28 aug - SIWI World Water Week on Water and Climate Change Action
World Water Week afgelast
Onderzoek naar natuurlijke filteringssystemen wint Dutch Junior Water Prize

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)
Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.