secundair logo knw 1

De Engelse plaats Southwell in de East Midlands kampt met grote overstromingen

In Duitsland blijft aanhoudende regenval voor problemen zorgen, met name in het noordwesten van het land. Storm Henk zorgde in Nederland, maar ook in andere landen in Noordwest-Europa voor overlast en schade. In Limburg houden ze rekening met twee achtereenvolgende waterpieken in de Maas.

De eerste storm van 2024 zorgde voor overlast en schade, met name in de kustprovincies van Nederland. In het IJsselmeer en Markermeer geldt nog steeds alarmfase 1, meldt Hollands Noorderkwartier. “De waterstanden blijven onverminderd hoog”, schrijft het hoogheemraadschap dat de dagelijkse dijkinspecties continueert.

Engeland
In het Verenigd Koninkrijk, eind december nog getroffen door storm Gerrit met drie dodelijke slachtoffers, werden meer dan 300 waarschuwingen voor overstromingen afgegeven, vanwege harde wind en regen, die grote delen van het land teisterden. In Engeland werden de zwaarste windstoten van storm Henk dinsdagmiddag geregistreerd op het Isle of Wight, voor de zuidkust van Engeland, waar de windkracht 151 kilometer per uur bereikte.

Ook in België en Frankrijk zorgde storm Henk voor overlast. In Frankrijk was code rood van kracht. In het noorden van Frankrijk staan de waterpeilen hoog. In heel Pas-de-Calais blijft het risico op nieuwe overstromingen groot. In verschillende delen van het departement zijn de rivieren buiten hun oevers getreden. 

België
België rekent vandaag opnieuw op flinke hoeveelheden neerslag. Het Belgische meteorologische instituut KMI waarschuwt met code geel voor hevige regenval in Limburg en Vlaams-Brabant. De waterstand in de rivier de Leie kan het kritieke punt overschrijden, waardoor Afsnee, Sint-Denijs-Westrem en Drongen te maken kunnen krijgen met overstromingen. 

Waterschap Limburg wacht in Nederlands Limburg op een watergolf in de Maas. De eerste piek komt op 4 januari met een verwachte stijging tot 1.600 m3/s, de tweede volgt op 5 januari, afhankelijk van de hoeveelheid regen die in de Ardennen valt. De afvoer in de Geul zal naar verwachtingen geen problemen geven, aldus het waterschap. 

Duitsland
In Duitsland zorgt aanhoudende regen voor aanhoudende problemen. In Nedersaksen, delen van Noordrijn-Westfalen, het zuiden van Saksen-Anhalt en het noorden van Thüringen bestaat de vrees dat de situatie in overstroomde gebieden verder verslechtert door weer stijgende waterpeilen in rivieren. 

In de deelstaat Nedersaksen raakt de voorraad zandzakken uitgeput. Er zijn tot dusverre zo’n 1,9 miljoen gebruikt, zo maakte het staatsbureau voor waterbeheer, kustverdediging en natuurbescherming dinsdagavond bekend. De deelstaat doet nu een beroep op reserves van andere deelstaten.

Plaatsen langs de rivieren Weser, Aller en Leine zijn nog steeds getroffen door de overstromingen, aldus het staatsbureau voor waterbeheer. In de gebieden langs de rivieren Hase en Hunte zal de overstromingssituatie waarschijnlijk verergeren als het blijft regenen.

De Duitse weerdienst (DWD) geeft aan dat tot donderdagavond het geval is. Er worden grote hoeveelheden neerslag voorspeld van Sleeswijk-Holstein tot het Zwarte Woud en in het oostelijke en zuidoostelijke middelgebergte in Duitsland.


UPDATE 19 uur
Door de harde stroming in de Maas is de overlaat bij Bosscherveld deels weggespoeld, meldt Rijkswaterstaat. Een deel van de bekleding van het verlaagde dijkdeel is door de kracht van het water losgeraakt. "We onderzoeken welke herstelmaatregelen genomen moeten worden." Het water stroomt versneld de Maas in en door het snel dalende waterpeil zijn enkele woonboten in de problemen gekomen. Bewoners zijn geëvacueerd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.