Binnen het programma ‘Talent Kleurt Flevoland’, opgezet door de Provincie Flevoland, denken studenten uit de provincie mee over de toekomst van het gebied, onder andere ook het water- en natuursysteem van de toekomst. Waterschap Zuiderzeeland ondersteunt het programma en hoopt op creatieve ideeën van de studenten.
Het IJsselmeergebied speelt een belangrijke rol in de Nederlandse waterhuishouding. Het is het grootste aaneengesloten zoetwatergebied van West-Europa en biedt Nederland een zoetwaterbuffer voor drinkwater, landbouw en natuur. In de Agenda IJsselmeergebied 2050 worden alle opgaven op de gebieden woningbouw, economie, natuur en waterbeheer gekoppeld. “Centraal staan drie doelstellingen,” zegt Theresa Kombrink van waterschap Zuiderzeeland. “Een landschap van wereldklasse, een robuust water- en natuursysteem en een economisch vitale regio. Bij de totstandkoming van deze agenda is nu ook studenten gevraagd om mee te denken.”
Vragen voor de toekomst
“Binnen de Agenda IJsselmeergebied 2050 is voor ons als waterschap vanzelfsprekend allereerst het onderwerp waterveiligheid van belang,” stelt Kombrink. “Voor ons tellen de vragen: hoe zorgen we ook in de toekomst voor veilige dijken en hoe beschermen we onze zoetwaterreserve? Het leuke aan het programma ‘Talent Kleurt Flevoland’ is dat juist de mensen die in de toekomst in het gebied leven, wonen en werken, nu al de kans te geven om mee te denken. En dat zijn studenten. Sowieso past een programma als dit ook prima bij onze doelstellingen op het gebied van educatie en waterbewustzijn.”
Open opdracht
Scholieren in het voortgezet onderwijs en HBO-studenten krijgen nu een aantal maanden de tijd om met ideeën te komen voor om de duurzaamheid van de provincie Flevoland te vergroten. Kombrink: “Het gaat om een open opdracht zonder concreet vraagstuk. Hoe ze hun ideeën uitwerken en presenteren is ook aan hen. Wij hopen in elk geval dat er creatieve ideeën voor een duurzame provincie uitkomen.”