secundair logo knw 1

Advies- en ingenieursbureau Tauw is in 2017 weer volledig in handen gekomen van medewerkers en management. Het bureau kocht het minderheidsaandeel van 25 procent van investeerder Wadinko terug. Dit betekent dat er een ‘unieke vorm van medewerkersparticipatie is ontstaan’, aldus het adviesbureau, dat de omzet vorig jaar zag uitkomen op 118 miljoen euro, een stijging van 8 procent.

CEO Annemiek Nijhof zegt in een persverklaring participatief leiderschap een logische keuze te vinden: ”De binding van medewerkers met de Tauw-organisatie is altijd sterk geweest. We willen niet dat er een soort partnerschap ontstaat, waarbij de managers én de organisatiemacht bezitten én ook het grootste deel van de winst incasseren. We creëren de resultaten met elkaar en iedereen participeert daarin financieel gelijkwaardig. Zo heeft iedere medewerker met een onbepaalde tijdcontract certificaten gekregen. Daarnaast heeft maar liefst 50 procent van de medewerkers zelf meer participaties gekocht.”

De herfinanciering en de introductie van de medewerkersparticipatie is wel ten koste gegaan van het bruto-resultaat in Nederland, dat lager uitvalt dan in 2016. Het resultaat voor belasting bedroeg in 2016 4,4 miljoen euro, vorig jaar was dat 3,7 miljoen. Het netto-resultaat was vorig jaar iets hoger dan een jaar eerder (2017: 3 miljoen; 2016 2,9 miljoen).

Europa
In de omzetstijging van 8 procent hadden de buitenlandse groepsmaatschappijen van het adviesbureau relatief het grootste aandeel (11 procent). Nijhof: “Dit is in de lijn met de Tauw Group Strategy 2020, waarin we inzetten op verdere versterking van onze positie in de Europese industriële sector.”

De buitenlandse business units hebben alle een positief resultaat gerealiseerd. In de landen Frankrijk en Spanje realiseerde Tauw een ‘aanzienlijke verbetering’ van het resultaat. In 2018 wil Tauw verder groeien in Europa. Nijhof: “Hetzij via autonome groei dan wel overnames.”

Ook met forse investeringen in nieuwe technologische oplossingen wil Tauw een sterke positie verwerven op internationaal niveau. “Die investeringen zijn noodzakelijk om de komende jaren voorop te blijven lopen de sterk veranderende omgeving. Sterke focus hierbij ligt op datamanagement en innovatieve vertaling van onderzoeksresultaten en advies.”

Technology Development Board
Met de vorig jaar opgerichte Technology Development Board zet Tauw fors in op ‘de ontwikkeling en toepassing van nieuwe meetmethoden met drones en XRF, en de vertaling van resultaten met VR/AR.’

In Nederland moeten de groepsmaatschappijen het positieve resultaat verder verbeteren in 2018. Voor de hele groep wil Tauw dit jaar uitkomen op een omzet van 121 miljoen euro (groei van drie miljoen) en ‘een stabiele winstgevendheid’ met minimaal 5,7 procent EBITDA.

WITTEVEEN+BOS
Het andere advies- en ingenieursbureau uit Deventer, Witteveen+Bos, zette vorig jaar 130,8 miljoen euro om. Dat is zeven miljoen minder dan in 2016. De winstmarge daalde eveneens van 11,5 procent naar van 9,6 procent.

Het Financieele Dagblad stelde vast dat het adviesbureau daarmee voor het eerst sinds 2005 geen winstmarge met dubbele cijfers schreef. Gevraagd om een toelichting lichtte algemeen directeur Karin Sluis toe dat de daling te maken had met de kosten van en aandacht voor drie grote investeringsprogramma's. En ze voegde eraan toe: “Dit jaar verwachten we gewoon weer twee cijfers voor de komma.”

Witteveen + Bos, ook in handen van de medewerkers zelf, heeft de kosten deels van de investeringsprogramma’s via de winst- en verliesrekening laten lopen, legde Sluis uit aan het FD. “We zijn terughoudend met het activeren van investeringen op de balans. Wij zijn als medewerkers zelf eigenaar van bedrijf. Niemand is erbij gebaat om te gaan voor winst op korte termijn.”

Tevreden
De dalende tendensen ten spijt heeft Witteveen+Bos het jaar 2017 met tevredenheid afgesloten, zo blijkt uit een toelichting op de cijfers: “De wereldwijde prestaties in 2017 waren consistent met de economische en maatschappelijke doelstellingen.”

In 2017 zette Witteveen+Bos volop in op duurzaamheid, aanhakend bij internationale ontwikkelingen als de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties, het Klimaatakkoord van Parijs en het rijksbrede programma ‘NL Circulair in 2050’. De ingenieurs van Witteveen+Bos ztten erop in de ingezette energietransitie, klimaatadaptatie en de circulaire economie te versnellen met plannen en programma’s.

In Deventer werd het kantoorpand ‘Leeuwenbrug’ volledig gerenoveerd, waarbij het pand energielabel A+++ kreeg. De gaskraan ging dicht, met zonnepanelen en ‘een TripleAqua-systeem voor verwarming en koeling van het pand’ wordt hernieuwbare energie gebruikt. De CO2-uitstoot werd met 28 procent gereduceerd ten opzichte van referentiejaar 2007 en het CO2 Bewust Certificaat werd succesvol verlengd op niveau 5 van de CO2-prestatieladder.

Thuismarkt
Vanuit negentien kantoren wereldwijd is in 2017 gewerkt aan 3.445 projecten op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw, meldt het ingenieursbureau. Op de thuismarkt Nederland steeg de omzet. “Met recente opdrachten voor de Ring Utrecht, dijkversterking Olst-Zwolle en de renovatie van stroomverdeelstations van TenneT staan we uitstekend gesteld voor 2018.”

Naast duurzaamheid zette het ingenieursbureau volop in op innovatie. Het bureau voerde ‘een op maat gemaakt innovatieprogramma uit, gericht op het ontwikkelen en toepasbaar maken van nieuwe oplossingen voor hedendaagse uitdagingen in delta’s, infrastructuur, kringlopen en steden’. Het nieuwe programma levert al geld op, zei Sluis tegen het Financieele Dagblad. “Dit jaar is echt goed begonnen. Alles wat met delta-, dijk of kustversterking te maken had, deed het vorig jaar al goed en die lijn is doorgezet.”

De cijfers van Witteveen+Bos worden op 9 april 2018 officieel vastgesteld tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.