Het natuurgebied Trintelzand, dat het afgelopen jaar langs de Houtribdijk in het Markermeer is aangelegd, wordt uitgebreid met nog eens 155 hectare (circa driehonderd voetbalvelden). Het nieuwe deel zal voornamelijk bestaan uit zandplaten.
Daarmee krijgt het een ander karakter dan het huidige Trintelzand, een moerasgebied gemaakt met slib, zo meldt Rijkswaterstaat (RWS). Het gehele gebied is straks 532 hectare (circa duizend voetbalvelden) groot.
Trintelzand hoort bij het project Versterking Houtribdijk, dat onderdeel is van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. De Houtribdijk van Enkhuizen naar Lelystad is het afgelopen halfjaar over een lengte van 10 kilometer versterkt met zandoevers.
Het zand daarvoor was afkomstig uit zandwinputten in het Markermeer. Opgezogen bodemmateriaal dat niet geschikt was voor dijkversterking is gebruikt voor Trintelzand, dat ligt ter hoogte van de Trintelhaven, een vluchthaven met restaurant.
Kraamkamer voor vissen
Het natuurgebied is een van de maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de ecologie van het Markermeer verbetert. Met dat doel zijn ook de Marker Wadden aangelegd en is vismigratie mogelijk gemaakt.
Het eerste deel van Trintelzand is inmiddels grotendeels gerealiseerd. Het moerasgebied wordt beschermd door stenen dammen en moet zich ontwikkelen tot een kraamkamer voor vissen, zoals snoek en blankvoorn, en voor mosselen en slakken. Deze dieren zijn op hun beurt weer voedsel voor watervogels, zoals de brilduiker en de fuut, aldus RWS.
Vergunningen
De werkzaamheden voor het tweede deel, waarvan het ontwerp nu bekend is gemaakt, starten naar verwachting eind dit jaar, als de vergunningenprocedures zijn doorlopen.
De zandplaten worden ook omgeven door stenen dammen, maar ‘kunnen en mogen’ door wind en stroming wel veranderen. Zo ontstaat volgens RWS een landschap met oevers waar planten kunnen groeien. Vissen kunnen hier komen om te paaien; watervogels, zoals de visdief en de kuifeend, kunnen hier rusten en voedsel zoeken.
Door het nieuwe gebied een ander karakter te geven, ontstaan er meer kansen voor meer verschillende flora en fauna, verklaart een woordvoerder. De uitbreiding van Trintelzand is een alternatief voor een leefgebied in de Hoornse Hop, waar ten tijde van de aanleg van het eerste deel nog van werd uitgegaan.
Voor de uitbreiding reserveert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 5,4 miljoen euro. De provincie Flevoland draagt 1,5 miljoen euro bij.
MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
Zandoevers langs helft van Houtribdijk aangelegd
Project Marker Wadden gaat nieuwe fase in