De Eerste Kamer begint volgende week aan de behandeling van de gewijzigde Wet financiering politieke partijen (Wfpp). Belangrijk aspect betref de financiering van decentrale partijen. De Tweede Kamer wil dat de lokale partijen worden gesubsidieerd, maar of dat ook gaat gelden voor waterschapspartijen is niet duidelijk, stelt de Unie van Waterschappen. Ze roept de Senaat op de waterschapspartijen bij een subsidieregeling voor lokale politieke partijen te betrekken en hen in aanmerking te laten komen voor een bijdrage uit het daarvoor beschikbare budget.
Begin april nam de Tweede Kamer de gewijzigde Wet financiering politieke partijen (Wfpp) aan. In de aangepaste wet zijn veel voorstellen overgenomen uit het advies dat de commissie Veling in 2018 uitbracht. In de eerste plaats betrof dat het advies om vanaf 1 januari 2024 de lokale partijen te subsidiëren, in het kader van de nog op te stellen Wet politieke partijen (Wpp).
De commissie Veling meende dat het niet langer te verdedigen was dat lokale partijen maar ook de provinciale en waterschapspartijen niet in aanmerking komen voor subsidie. De commissie stond niet alleen in dat standpunt. De Raad voor het Openbaar Bestuur, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, organisaties van burgemeesters, raadsleden en wethouders en ook de Unie van waterschappen riepen het kabinet op om tot subsidiëring over te gaan.
De commissie Veling adviseert om subsidiëring voor partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen te laten lopen via het Gemeentefonds. Partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen kunnen het Provinciefonds aanspreken. Voor waterschapspartijen is zo’n constructie niet mogelijk omdat er geen Waterschapsfonds is. De waterschappen zouden de subsidiëring zelf moeten invullen.
De waterschappen maken hier bezwaar tegen, omdat er geen sprake is van een gelijk speelveld. “Het zou het vreemd zijn als gemeentelijke en provinciale lokale partijen wel subsidie krijgen en waterschapspartijen niet omdat zij geen Waterschapsfonds hebben”, schrijft de Unie.
Tijdens de wetsbehandeling in de Tweede Kamer schaarde een ruime meerderheid zich achter de motie van Inge van Dijk (CDA), die erop aanstuurt lokale politieke partijen meer duidelijkheid te geven en dat subsidie voor hen per 1 januari 2024 geregeld moet worden. Het is niet duidelijk of de waterschapspartijen hier ook onder vallen, schrijft de Unie.
De koepelorganisatie wil dat de waterschapspartijen bij een subsidieregeling voor lokale politieke partijen worden betrokken en worden gefinancierd uit het budget voor decentale partijen. Die boodschap geven de waterschappen mee aan de Eerste Kamercommissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken die op 17 mei over de aangepaste Wet financiering politieke partijen debatteert.