De online tool Aqueduct 4.0 Water Risk Framework van het World Resources Institute is geupdate door Utrechtse wetenschappers. In de tool, bedoeld voor beleidsmakers en bedrijven, is nu de meest recente informatie over klimaatontwikkeling gebruikt.
Het Water Resources Institute (WRI) brengt in de Aqueduct-tool wetenschappelijke informatie over mondiale waterschaarste en andere watergerelateerde risico’s inzichtelijk in kaart. De tool wordt gebruikt door beleidsmakers, door NGO’s en ook door bedrijven, bijvoorbeeld om te bepalen welke van hun locaties opereren in een gebied met bijzondere waterrisico’s.
“Bij de Universiteit Utrecht beschikken we over een mondiaal hydrologisch model”, vertelt Marc Bierkens, hoogleraar Geografische Hydrologie aan de UU. “De gegevens uit dit model hebben we gebruikt om de tool up to date te maken in de meest letterlijke zin van het woord, namelijk te voorzien van de meest recente wetenschappelijke onderbouwing.”
De tool biedt daarmee een analyse die loopt van het recente verleden tot het jaar 2100. “Er kan ingezoomd worden tot een resolutie van 10 bij 10 kilometer en de watervraag wordt gewogen per sector, zoals huishoudelijk gebruik of juist industrieel en agrarisch verbruik.”
Behalve de meest recente voorspellingen van klimaatverandering, hebben de Utrechtse wetenschappers ook socio-economische ontwikkelingen als bevolkingsgroei en economische ontwikkeling integraal in de onderliggende modelberekeningen meegenomen.
Er is gekeken naar drie scenario’s: een pessimistische, een optimistische en een middle-of-the-road verwachting. “In principe zie je daarbij de uitkomst die te verwachten was, namelijk dat economische groei en bevolkingsgroei zorgen voor een stijgende watervraag en daarmee een toename van de watergerelateerde problemen.”
Volgens Bierkens is het van groot belang om de onderliggende data van een tool als de Aqueduct 4.0 up to date te houden. “Dat helpt bijvoorbeeld beleidsmakers en ook bedrijven om steeds afgewogen keuzes te kunnen maken. Het betekent ook dat de tool steeds bijgehouden zal moeten worden. Voor een volgende update zou ik graag meer expliciete aandacht zien voor grondwater.”
Op Bierkens wensenlijstje staat ook nog meer oog voor adaptatie. “Afhankelijk van de scenario’s gaan mensen zich immers anders gedragen. Dat heeft weer gevolgen voor het watergebruik op bepaalde locaties. Dat hebben we in dit model al wel meegenomen en we werken er nu al aan om adaptatie in onze modellen mee te nemen.”