secundair logo knw 1

Gevolgen van klimaatverandering zijn te zien in neerslagstatistieken

Het regent harder en vaker, concludeert Stowa op basis van nieuwe neerslagstatistieken voor korte tijdsduren. Deze vallen tot enkele tientallen procenten hoger uit dan de statistieken die tot nu toe zijn gehanteerd.

De nieuwe statistieken gaan over neerslag die minstens tien minuten en hoogstens twaalf uur duurt. Ze zijn gebaseerd op waarnemingen van De Bilt en zo’n dertig andere weerstations over de periode van 2003 tot en met 2016. De neerslagstatistieken voor korte tijdsduren zijn geactualiseerd door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut en het adviesbureau HKV Lijn in water, in opdracht van het kenniscentrum Stowa van de regionale waterbeheerders. Zo dateerden de statistieken voor neerslagduren van tien minuten tot en met twee uur nog uit 2007.

Door de actualisatie is er nu een betrouwbaar beeld van de huidige neerslaggebeurtenissen, stelt Stowa. Daarbij zijn al gevolgen van de klimaatverandering te zien. De nieuwe neerslagstatistieken vallen tot enkele tientallen procenten hoger uit. De onderzoekers constateren over de hele linie kansverdelingen met duidelijk hogere extremen dan voorheen, met name bij herhalingstijden die hoger dan vijftig jaar zijn.

De onderzoekers hebben ook zes extreme neerslaggebeurtenissen in Nederland geanalyseerd, waarvan vier in de laatste tien jaar plaatsvonden. Buien gedragen zich veel grilliger dan langdurige neerslag. Volgens de onderzoekers vallen de grootste intensiteiten wel kort na het begin van een bui en meestal ook wel voor een derde van de totale duur van een bui, maar dat is zeker geen wetmatigheid. Dit is terug te zien bij de zes extreme historische buien. Bij vijf treden de grootste intensiteiten op tussen de tien en twintig minuten na aanvang van de bui, maar bij de zesde werd pas na ongeveer negentig minuten de grootste intensiteit bereikt.

Volgens Stowa vormen de statistieken voor korte tijdsduren belangrijke informatie voor modelberekeningen van waterbeheerders, gemeenten en projectontwikkelaars. Zij kunnen hiermee zien in welke mate de omgeving gevoelig is voor extreme neerslaghoeveelheden. Vooral voor de modelberekeningen voor stedelijk gebied zijn de geactualiseerde neerslagstatistieken van belang. Deze geven een duidelijke richting aan voor de verplichte stresstesten.

De nieuwe neerslagstatistieken zijn al gebruikt voor de app Water op straat, die HKV lijn in water een week geleden lanceerde. Deze gratis app geeft een beeld van de wateroverlast door een hevige bui op elke locatie in Nederland. Iedereen kan zo zien wat er kan misgaan rondom zijn eigen woning of bedrijf.

Meer informatie

Rapport Neerslagstatistieken voor korte duren 

Bericht over app Water op straat

Bericht Stresstest wordt krachttoer voor gemeenten

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie