Waterschap Vechtstromen is begonnen aan de renovatie van de rioolwaterzuivering In Ootmarsum. Het waterschap maakt daarbij een opmerkelijke stap: het bouwt de hybride installatie met membraanbioreactor (MBR) weer om tot een conventionele zuivering. Reden is dat een traditionele zuivering met klassieke nabezinking volstaat in Ootmarsum en bovendien het meest kosteneffectief en energiezuinig is.
Het waterschap heeft in de voorbereiding drie zuiveringsvarianten (conventioneel, geoptimaliseerde MBR-variant en hybride Nereda) met elkaar vergeleken. Uit die studie bleek dat een conventioneel actief slibsysteem met nabezinking het meest doelmatig en duurzaam zuiveringssysteem is voor Ootmarsum.
In de afweging speelt mee dat de meerwaarde van de huidige in 2007 vernieuwde configuratie op de rwzi met vier zuiveringstechieken (MBR, nabezinktank, zandfilter en ecologiseringszone) beperkt is. Zo is de installatie geschikt voor de verwijdering van medicijnresten, terwijl de rwzi in noordoost-Twente geen hotspot is voor prioritaire stoffen en medicijnen. Ook hoeft de zuivering geen effluent af te leveren dat geschikt is voor hergebruik als proceswater, een zuiveringsproces waarvoor MBR een geschikte techniek is.
Dit pleit voor ombouw naar een conventioneel systeem, dat minder kosten en energie vergt - een belangrijke afweging voor het waterschap. Ook kan met de installatie een effluentkwaliteit worden geleverd dat voldoet aan eisen van de Kaderrichtlijn Water (KRW), aldus het waterschap.
Innovatie
Met de ombouw tot een bewezen conventionele installatie, kiest Vechtstromen niet voor een innovatieve update van de zuivering. Ter verdediging stelt het waterschap dat innovatie geen doel op zich is. Bovendien, aldus het bestuursvoorstel over de renovatie, heeft Vechtstromen sinds 2005 bijgedragen aan de ontwikkeling van de MBR-technologie en innoveert het ook op andere vlakken, zoals de energiefabriek Hengelo en de Ultra Puur waterfabriek Emmen.
De rwzi in Ootmarsum is 1 van de 13 zuiveringen in zuidoost Drenthe, Vechtdal en Twente die Vechtstromen de komende jaren gaat renoveren en aanpassen. Voor de opknapbeurt van de rwzi in Ootmarsum heeft Vechtstromen 2,3 miljoen euro gereserveerd. De installatie zuivert het afvalwater van huishoudens en bedrijven in Ootmarsum, Tilligte en Lattrop.