secundair logo knw 1

Injecties hadden deels plaats vanaf pontons in de gracht

De verontreiniging met chloorkoolwaterstof in de bodem van de Haarlemse binnenstad verdwijnt sneller dan voorzien. Een meevaller. Volgens Robert Heling van Groundwater Technology zitten er in Nederland veel meer van deze vervuilde ‘pluimen’ in de grond. “Op langere termijn kun je problemen krijgen met je grondwaterkwaliteit.”

De verontreiniging in Haarlem zit op een diepte van 13 meter deels onder de Bakenessergracht. Het betreft een vervuilde ‘pluim’ van 500 meter lang, 50 meter diep en 100 meter breed. Als deze niet wordt opgeruimd bestaat de kans dat de vervuiling verspreidt en grondwater over grotere oppervlakten wordt verontreinigd, vertelt projectmanager Heling van Groundwater Technology.

Robert Heling vk 180 Robert HelingDat is mede het gevolg van het feit dat de verontreiniging nog steeds wordt ‘gevoed’ met chloorkoolwaterstof die vrijkomt uit een lager gelegen veenlaag, die de stof in het verleden als een spons heeft opgenomen en nu weer afgeeft. “Die bron is over het hoofd gezien en daarmee is het verspreidingsrisico niet goed ingeschat”, zegt Heling.

Erfenis
De verontreiniging is een erfenis van drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé. Aangenomen wordt dat het ontvettingsmiddel tri, gebruikt bij het reinigen van de persen, door een lek in het riool in de bodem terecht is gekomen.

Het bedrijf Groundwater Technology uit Rotterdam voert de sanering uit. Het bedrijf injecteerde om de anderhalve meter onder hoge druk biologisch substraat en fijngemalen ijzerpoeder, in sterk verontreinigde delen werden ook chemische vloeistoffen ingebracht. De ingebrachte stoffen vormen een cocktail waarmee over een langere periode de bacteriën worden gevoed die in de bodem de verontreiniging moeten afbreken. Die bacteriën komen van nature voor in de bodem, vertelt Heling. “Maar we hebben ook nog zo'n 200 liter bacteriecultuur geïnjecteerd.” 

In totaal ging het om 600 injecties, een proces dat deels plaatshad vanaf pontons in de gracht. Het werd in april vorig jaar afgerond. De injecties gebeurden met een aangepaste sondeerstang, een techniek waarbij de minste risico’s bestaan om funderingen en casco’s van de eeuwenoude woningen in de binnenstad te beschadigen; een absolute voorwaarde van de opdracht gevende gemeente en de bewoners, die nauw betrokken werden bij opzet en uitvoering van het project. 

Sneller dan verwacht
Na afronding van de injecties is het afwachten hoe de concentratie van de vervuiling afneemt. Dat gaat sneller dan verwacht, heeft het bedrijf nu vastgesteld. Het monitort met 27 peilbuizen de ontwikkeling. Heling: “De omzetting van de verontreiniging duurt normaal zo’n 3 tot 5 jaar. Het duurt een jaar voordat het proces van omzetting op gang komt, maar hier is het na 6 tot 9 maanden aan de gang. De concentratie van de verontreiniging is al 50% gedaald.”

Groundwater Technology heeft ervaring met reiniging van soortgelijke vervuilingen in de bodem als in Haarlem, vertelt Heling. Hij gaat ervanuit dat er nog veel meer verontreinigde pluimen in de bodem zitten in de Nederland. Er is nooit studie naar gedaan, beaamt hij, maar hij krijgt vragen en reacties ‘uit de markt’ die er volgens hem op wijzen dat op veel plekken dit soort vervuilingen zitten. “Vaak weet men het niet dat ze er zitten. Sommige zijn 20 meter lang, maar je hebt ze ook van 1 à 2 kilometer.” 

Op langere termijn kunnen ze problemen geven met het grondwater, zegt Heling. “En ik heb sterk de indruk dat gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven niet altijd weten wat ze moeten doen als ze zo’n pluim op zich zien afkomen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.