Waterorganisatie VEI heeft vorig jaar wereldwijd 352.515 mensen toegang gegeven tot duurzame watervoorziening. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van 2018. 190 Nederlandse experts (toename van 14 procent) deelden hun kennis met collega’s in 50 projecten in 19 landen. De cijfers tonen dat de organisatie vorig jaar 'bloeide als nooit tevoren', maar nu kampt ze met de gevolgen van de coronacrisis.
Een en ander valt te lezen in het jaarverslag van VEI (voorheen Vitens Evides Internationaal). De organisatie is in 2004 als joint venture opgericht door de waterbedrijven Vitens en Evides. Sindsdien zijn Brabant Water, Waterbedrijf Groningen, Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) en drinkwaterlaboratorium WLN toegetreden. Laatstgenoemde sloot zich vorig jaar aan. Doel is om met Nederlandse waterkennis wereldwijd mensen toegang te geven tot betrouwbaar drinkwater.
Daar ligt nog een immense opgave: wereldwijd hebben bijna een miljard mensen geen toegang tot drinkbaar water, 2,4 miljard mensen ontberen goede sanitaire voorzieningen. Door trends als bevolkingsgroei, verstedelijking, vervuiling en klimaatveranderingen, wordt het almaar moeilijker de doelen te realiseren zoals die zijn vastgelegd in Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties en waaraan VEI een bijdrage wil leveren.
WOP's
De strategie van VEI is om middels Water Operator Partnerships (WOP) drinkwatervoorzieningen en sanitatie van de grond te tillen. In 2017 werd een groot programma bekend als WaterWorX op basis van deze WOP's opgezet, met de Nederlandse overheid als medefinancier.
Door deze samenwerkingsverbanden en het uitwisselen van kennis en vaardigheden met plaatselijke professionals worden lokale waterbedrijven sterker, gezonder en veerkrachtiger, aldus het jaarverslag. Er wordt onverminderd ingezet op deze vorm van partnership: “VEI is de grootste promotor en uitvoerder van WOP's ter wereld.”
De waterorganisatie van de drinkwaterbedrijven ‘is voortdurend op zoek naar manieren om meer impact te maken’. En dat lukt, aldus het jaarverslag. In 2019 is de impact met 10 procent toegenomen ten opzichte van 2018. Andere pijlers onder de strategie van VEI zijn betrokkenheid en professionaliteit en ook op deze aspecten werd in 2019 vooruitgang geboekt.
“Met betrekking tot onze beide missiedoelstellingen is het ons gelukt om het beter te doen dan in de jaren daarvoor. In onze missie om zoveel mogelijk bij te dragen aan een duurzame toegang tot waterdiensten hebben we 352.515 mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika weten te helpen.”
De andere missie, Nederlandse waterbeheerders ondersteunen als aantrekkelijke werkgevers, meet de waterorganisatie af aan het aantal medewerkers die worden ingezet voor opdrachten. In 2019 waren er dat 190, die 4.060 dagen op locatie actief waren (2018: 3.399).
Coronacrisis
Bloeide VEI in 2019 ‘als nooit tevoren’, dit jaar krijgt de organisatie te maken met de gevolgen van de coronacrisis. In reactie op de pandemie is het grootste deel van het personeel gerepatrieerd. Dat projecten vertraging oplopen lijkt onvermijdelijk, aldus het jaarverslag.
De organisatie verwacht evenwel niet dat de continuïteit van de bedrijfsvoering en projecten in gevaar komt. VEI, die 2019 afsloot met een positief financieel resultaat (43.000 euro bij een omzet van 22,4 miljoen euro), wordt gefinancierd met bijdragen van de participerende drinkwaterbedrijven en andere donoren en deze bijdragen zullen de organisatie ook dit jaar in staat stellen om de activiteiten voort te zetten.
Dat is ook nodig. “De COVID-19-uitbraak onderstreept duidelijk de relevantie van ons werk om te streven naar een betere duurzame watervoorziening; dit blijkt uit een reeks verzoeken van onze partnerbedrijven en externe donoren om extra hulp”, staat in het jaarverslag.