secundair logo knw 1

Voor EU-milieucommissaris Karmenu Vella is het glas ‘meer dan half vol’ als hij het Europese waterbeleid en de staat waarin de wateren in de EU verkeren, beschouwt. Maar er zijn nog flink veel uitdagingen.

Vella 180 vkKarmenu VellaHet Europese waterbeleid heeft in de afgelopen veertig jaar uitstekende resultaten opgeleverd, aldus Vella. Er is schoon water voor 500 miljoen burgers. Meer afvalwater dan ooit wordt gezuiverd, in het merendeel van meren en zeeën kan veilig worden gezwommen en bijna overal in de Europese Unie kan water uit de kraan worden gedronken. “En we hebben goede vooruitgang geboekt bij het verminderen van de risico’s van overstromingen.”

Dat schrijft Vella, de Europese Commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij over het waterbeleid van de EU eerder deze maand in een blog. Voor hem is het glas ‘meer dan halfvol’.

Daarbij wijst de eurocommissaris ook op de verbetering van de waterkwaliteit en ecologie in de rivieren, zoals de Rijn en de Donau, waar vissen als de zalm en de steur bezig zijn aan een comeback. De bestuurder schrijft dat toe aan ‘het combineren van politieke, juridische en financiële middelen’ op alle niveaus en over de grenzen heen.

Verspilling
De commissaris ziet ook nog genoeg ‘uitdagingen’. Zo wordt er nog veel drinkwater verspild door lekkage. In de EU bedraagt het gemiddelde ‘lekpercentage’ 22 procent, in sommige lidstaten is dat zelfs 60 procent, schrijft Vella.

Andere uitdaging: de vervuiling door de landbouw van het grondwater met nitraten, waardoor ‘een vijfde van de grondwateren in Europa een goede status verliest’.

Medicijnresten en microplastics zullen de komende jaren meer aandacht moeten krijgen, aldus Vella. Verder zijn er regio’s waar te weinig water is voor natuur en economie, op andere plekken is er te veel en bedreigen overstromingen het bestaan.

Waterschaarste
Elf procent van de EU-burgers woont in gebieden waar waterschaarste is. Ook hier noemt Vella  landbouw als veroorzaker. “Landbouw gebruikt het hele jaar door meer dan 50 procent van het beschikbare zoetwater in Europa en dat moet veranderen.”

Hij ziet mogelijkheden om de schaarste in de zuidelijke EU-landen, waar het probleem met name speelt, door hergebruik van effluent voor landbouw te verminderen. Nu wordt 5 tot 12 procent hergebruikt, ‘maar het potentieel voor hergebruik is enorm’. Waarna hij verwijst naar een voorstel dat de Commissie in mei deed om door hergebruik waterschaarste aan te pakken.

Ook wijst hij op het voorstel om de Drinkwaterrichtlijn te herzien. “Met normen die waarschijnlijk het meest vergaand zijn in de wereld. Het voorstel bevat ook verplichtingen om toegang te verlenen tot schoon water voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, wat de situatie van ongeveer 2 miljoen mensen in de EU zou moeten verbeteren.” De herziening van de Drinkwaterrichtlijn is een belangrijke stap voor realisering van de Sustainable Development Goal (no 6) voor schoonwater en sanitair van de Verenigde Naties, aldus Vella.

Samenwerking
In zijn beschouwing onderstreept de eurocommissaris de zin en noodzaak van samenwerking. Hij noemt het gemeenschappelijke regionale waterbeleid dat mediterrane ministers in 2017 overeenkwamen, alsook de uitvoering van het Verdrag van Barcelona, een protocol om de verontreiniging van de Middellandse Zee te voorkomen.

Realiseren van een goede ecologische toestand voor de Europese wateren is een enorme opgave, schrijft Vella. Dat vergt omvangrijke investeringen, maar dat mag geen beletsel zijn om de ‘uitdagingen’ aan te pakken gezien de veelheid aan fondsen die Vella opsomt waaruit geput kan worden voor waterprojecten.

 

MEER INFORMATIE
After four decades of EU water policy, where are we now?
Europa doet wegwerpplastic in de ban

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie